Nederlands Vaccin Instituut


Toekomst NVI

vrijdag, 04 december 2009

Toekomst NVI wordt verkend

In februari 2009 heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in de toekomst een verschuiving van taken krijgt. De voornaamste koerswijziging is dat de vaccinproductietaken van het NVI worden afgestoten. Dit omdat het voor een zeer kleine vaccinproducent als het NVI steeds moeilijker is om te voldoen aan de steeds strenger wordende, internationaal geldende kwaliteitseisen tegen acceptabele kosten. Het ministerie van VWS zal daarom de productiefaciliteiten gaan verkopen.

De inkoop, distributie en opslag van vaccins blijven in publieke handen, evenals onderzoek en ontwikkeling. Deze taken blijven uitgevoerd worden voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en het Nationaal Programma Grieppreventie. Op dit moment wordt onderzocht hoe en waar deze taken binnen de overheid goed georganiseerd kunnen worden.

Als eerste stap naar de de feitelijke afstoot van productiefaciliteiten wordt nu een marktverkenning uitgevoerd naar de interesse van private partijen.

Deze verkenningen helpen in de besluitvorming over de toekomst van het NVI: wat wordt overgenomen door private partijen, wat blijft een taak van de overheid en hoe willen wij samenwerken met wetenschap en industrie. Deze besluitvorming verwachten we in de eerste helft van 2010 in de vorm van een zogenaamd Kaderbesluit. Daarna start de uitvoering van het transitietraject. De transitie moet eind 2012 zijn afgerond.)