Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de toeslagen voor een oud-minister van St Maarten

2 december 2009

Antwoorden van de staatssecretaris op de vragen van het kamerlid van Raak over de toeslagen voor een oud-minister van St. Maarten (kenmerk 2009Z19789). Deze werden ingezonden op 28 oktober 2009.

2009Z19789 Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de toeslagen voor een oud-minister van Sint-Maarten. (Ingezonden 28 oktober 2009)
1 Is het waar dat het inkomen van een oud-minister door Sint-Maarten via toelagen en andere bijzondere regelingen is verhoogd van 7.000 Antilliaanse guldens naar ruim 33.000 Antilliaanse guldens? 1) Antwoord: Ik heb kennisgenomen van het arbeidscontract in de krant. In hoeverre dit een juiste weergave is van het inkomen van de betreffende oud-minister kan ik niet beoordelen. Het gaat hier immers om een arbeidscontract met het eilandgebied Sint Maarten en betreft een autonome aangelegenheid van het eilandgebied.
2 Is het waar dat het hier gaat om een 'licht-administratieve' baan, zoals het Antilliaans Dagblad meldde? 2) Antwoord: Ik kan geen oordeel geven over inhoudelijke aspecten van functiebeschrijvingen in individuele arbeidscontracten die vallen onder de autonome verantwoordelijkheid van St. Maarten.
3 Deelt u het oordeel dat het onwenselijk is dat Nederland 1,5 miljard euro vrijmaakt voor schuldsanering, maar dat politici op de Nederlandse Antillen op deze manier zich blijven verrijken? Antwoord: Ook ik maak ik mij ernstige zorgen indien blijkt dat er buitenproportionele vergoedingen aan oud-bestuurders worden toegekend. Dit staat op gespannen voet met het verantwoord besteden van overheidsmiddelen. Bij het bieden van financiële ondersteuning door Nederland is immers een van de uitgangspunten dat Sint Maarten de eigen beschikbare middelen zo effectief mogelijk inzet. Daarnaast is het de taak van de eilandsraad om zich hier over uit te spreken.
4 Hoeveel andere oud-politici van de Nederlandse Antillen hebben de afgelopen tien jaar dergelijke toelagen en bijzondere regelingen gekregen? Om hoeveel geld ging het in totaal? Antwoord: Aangezien het een autonome bevoegdheid van het land Nederlandse Antillen en de eilandgebieden betreft kan ik deze vragen niet zonder medewerking van de regering van de Nederlandse Antillen en de eilandgebieden beantwoorden. Ik heb dan ook een brief aan de regering van de Nederlandse Antillen en aan de bestuurscolleges van de eilanden gestuurd waarin ik verzoek mij te informeren over het bestaan en gebruik van dergelijke toelagen en regelingen.
5 Had u kennis van deze bijzondere arbeidscontracten? Waarom hebt u niet ingegrepen? Hoe gaat u voorkomen dat dit soort regelingen in de toekomst nog worden getroffen? Hoe gaat u de bestaande arbeidscontracten aanpakken? Antwoord: Nee. Individuele arbeidscontracten zijn een autonome aangelegenheid van het Land Nederlandse Antillen resp.de eilandgebieden. Ik ben niet bevoegd bestaande individuele arbeidscontracten van een ander land te ontbinden.
1) Antilliaans Dagblad, 24 oktober 2009: "De salarisvermeerderaar"
2) Idem