Buitenlandse Zaken België


Datum: 04/12/2009

Kinderrechten: steun van België aan het project « Système de protection de l'enfant en urgence dans l'est de la RDC » van UNICEF

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel heeft besloten om het UNICEF project « Système de protection de l'enfant en urgence dans l'est de la RDC » te steunen. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking zet hiervoor 1 miljoen euro opzij.

Het aanhoudend gewapend conflict in de DRC blijft dramatische gevolgen hebben voor kinderen. Honderdduizenden kinderen zijn op de dool door het uiteenvallen van families en het volledig gebrek aan een minimum van sociale voorzieningen. De militaire operaties die thans aan de gang zijn in het Oosten van Congo hebben ontvoeringen, dwangarbeid, plunderingen, moorden en verkrachtingen tot gevolg, en alle strijdende partijen maken zich schuldig aan deze praktijken.

Samen met de partners zet UNICEF zich in om te voorkomen dat de kinderrechten worden geschonden. UNICEF beoogt een gepaste respons te formuleren op deze problematiek, door beschermingsmechanismen op verschillende niveaus op te zetten. Deze mechanismen moeten verhinderen dat kinderen ingelijfd worden door het leger, moeten een rapportering verzekeren van de mishandelingen tegen kinderen en moeten de re-integratie in de maatschappij bevorderen van kinderen die ingelijfd werden.

"Sinds 2005 zijn kinderrechten een van de vier transversale thema's van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Door dit project te ondersteunen wens ik ervoor te zorgen dat kinderrechten niet enkel een ideaal blijven, maar wel een daadwerkelijk ontwikkelingsinstrument worden. Niets minder dan onze toekomst hangt hiervan af", verklaarde Minister Michel nog.