Dienstenbond CNV

Nieuws

4 december 2009

Freelancers Audiovisuele sector: de grens is bereikt!

Kom allemaal naar de lancering van de CNV Leveringsvoorwaarden op 16 december om 20 uur in het Mediacentrum op het Mediapark!

Het afgelopen jaar is CNV Media druk bezig geweest om jullie te ondersteunen bij het omkeren van de moeilijke situatie, waarin veel freelancers in de audiovisuele wereld al jaren verkeren. We hebben er hard aan gewerkt een groeiend aantal freelancers te organiseren, zodat we het gezamenlijke belang van freelancers bij fatsoenlijke werkomstandigheden in de sector kracht kunnen bijzetten. Wij staan nu steeds sterker, met een groeiend ledenbestand binnen de freelancerswereld in de audiovisuele sector. Wij willen samen de strijd aanbinden tegen de jarenlange verslechtering van de voorwaarden.

Om dat tot stand te brengen, zijn wij de afgelopen tijd met jullie enthousiaste medewerking aan de slag gegaan met het creëren van professionele algemene leveringsvoorwaarden. Dit om de situatie te veranderen, dat niet de opdrachtgevers eenzijdig bepalen onder welke voorwaarden er gewerkt moet worden. Om de situatie te creëren, dat jullie, zelfstandige professionals, weer kunnen gaan werken onder jullie voorwaarden, in plaats van onder jarenlang verslechterende leveringsvoorwaarden van facilitaire bedrijven. Bedrijven, die dit vaak wel moeten doen vanwege de macht van de productiehuizen. Bedrijven dan ook, die wij graag zien als potentiële bondgenoten en die wij van harte oproepen om met ons samen te werken om de producenten in onze richting te laten bewegen! Wat houden die voorwaarden in? Onder meer:

* Betaling moet gewoon plaatsvinden binnen dertig dagen. Het gaat dan slechts om het handhaven van de normale wettelijke termijn, dus we vragen niks bijzonders!

* We gaan weer rekenen met fatsoenlijke overuurtarieven. 50% tussen de 10 en de 12 uur, 75% tussen de 12 en de 14 uur en daarna 100%. Dit doen wij niet om de facilitaire bedrijven te pesten, maar omdat er er weer rekening gehouden moet worden met dat overuren ongemakkelijke, onverwachte uren zijn die buiten je opdracht vallen en waartegenover een extra vergoeding hoort te staan. Dat is overal de normaalste zaak van de wereld. Waarom niet hier?
* We gaan voor een fatsoenlijke annuleringstermijn van een opdracht. Minstens 48 uur van tevoren, zodat we tijdig naar een andere opdracht kunnen zoeken en niet werkloos thuis hoeven te zitten vanwege slechte planning van de opdrachtgevers.

Wij hopen dat we met deze eerste stappen de weg naar boven weer kunnen vinden voor freelancers binnen de audiovisuele sector. Dat kan echter alleen wanneer zoveel mogelijk freelancers deze voorwaarden ook daadwerkelijk gaan hanteren tegenover de opdrachtgevers! Want hoe meer mensen er meedoen, hoe moeilijker het wordt om onze voorwaarden te negeren. Het is dus een klassieke geval van samen sterk! Spreek je collega erop aan. Dat is hard nodig want we redden het alleen samen!

Kom daarom allemaal bij de lancering van de leveringsvoorwaarden op woensdag 16 december en laat zien dat je met je collega's deze voorwaarden gaat voorleggen aan de opdrachtgevers. Moedig je collega's, ook als ze nog geen lid zijn, aan om mee te doen. Want iedereen wil werken met normale, fatsoenlijke voorwaarden!