NEN


Platformmiddag 'Van KAM naar ...'

vrijdag 4 december 2009, 13:46

Op 27 november was de 25e bijeenkomst van het NEN-Platform Managementsystemen gewijd aan drie perspectieven voor de KAM-manager: Risicomanagement, duurzaam succes en MVO.

Dit naar aanleiding van het verschijnen van drie belangrijke ISO-normen:

* ISO 31000 'Richtlijnen voor risicomanagement'
* ISO 9004 'Managen op duurzaam succes van een organisatie', en
* ISO/DIS 26000 'Richtlijnen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties'.

Van KAM naar risicomanagement
Van KAM naar risicomanagement werd gepresenteerd door Dick Hortensius, die in dit project het Nederlandse standpunt heeft ingebracht en letterlijk heeft meegeschreven aan de norm. Volgens Dick Hortensius is KAM-management al risk-based, maar is de uitdaging om de vertaalslag te maken naar de business risks en het strategisch management van de organisatie.

Van KAM naar MVO
Van KAM naar MVO werd gepresenteerd door Hans Kröder, lid van de Nederlandse normcommissie, afgevaardigde naar de ISO-vergaderingen en als enige Nederlander lid van de schrijfcommissie ISO 26000. Hans Kröder betoogt dat KAM een ideale basis is voor het implementeren van ISO 26000, maar laat ook de verschillen zien, waarmee rekening moet worden gehouden met het implementatieproces.

Van KAM naar duurzaam succes
Van KAM naar duurzaam succes werd gepresenteerd door Bob Alisic, lid van de Nederlandse normcommisie en voorzitter van de ISO-werkgroep die deze norm heeft opgesteld. Bob Alisic laat zien dat ISO 9004 gebruik maakt van een KAM-systematiek, maar dat de omgeving een heel stuk groter is dan het KAM-systeem en de organisatie zelf.

Conclusie
De in de zaal aanwezige KAM-managers, -adviseurs, certificatie-instellingen en een enkele afgevaardigde van de RvA, Schouten en Nelissen en NEN kwamen in de discussie daarna tot de conclusie: "De meest trefzekere drietrapsraket naar MVO is vanuit ISO 9001 of 14001, via ISO 9004, naar ISO 26000. Risicomanagement volgens ISO 31000 kan worden geïntegreerd in de PDCA-cyclus van alle processen op alle niveaus."

Tijdens platformbijeenkomsten ontmoeten bedrijven en normcommissieleden elkaar en worden actuele thema's aangesneden op het gebied van Managementsystemen en het toepassen van deze normen in de praktijk.