ABVAKABO FNV

Someren laat personeel peuterspeelzalen in de kou staan

Het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Someren wordt overgenomen door een kinderopvangorganisaties. Medewerkers van de peuterspeelzalen lijken hier de dupe van te worden. De stichting waarin de peuterspeelzalen zijn ondergebracht, heeft een ontslagvergunning gekregen voor alle medewerkers.

De gemeente Someren wil het peuterspeelzaalwerk onderbrengen bij commerciële kinderopvangorganisaties. Dat betekent dat De Stichting Peuterspeelzalen Someren, dat wordt bestuurd door de Stichting Prodas, in de uitverkoop staat.

De gemeente Someren heeft de kaders opgesteld voor de aanbesteding. Ondanks eerdere uitspraken, weigert de gemeente nu te erkennen dat er sprake is van overgang van onderneming. Hans Wijers, bestuurder bij ABVAKABO FNV: "Het werk verdwijnt niet, het werk wordt niet verplaatst, maar wordt onder een andere naam uitgevoerd. Mens volgt werk en daarom is sprake van overgang van onderneming."

Dat zou betekenen dat alle medewerkers van de Stichting Peuterspeelzalen moeten worden overgenomen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden. Maar in de aanbestedingsprocedure, waarvan de uitkomst nog op zich laat wachten, heeft de gemeente al laten weten dat er geen sprake is van het overnemen van de werknemers met alle rechten en plichten. De kinderopvangorganisaties die het werk van de stichting gaan overnemen, mogen zelf bepalen of ze mensen overnemen en tegen welke condities dat dan gebeurd.

Het UWV Werkbedrijf kijkt in deze kwestie alleen naar de bedrijfseconomische overwegingen en niet naar de achterliggende motieven. Wijers is hier al helemaal niet over te spreken, maar zegt hier weinig aan te kunnen doen. "Het enige wat overblijft is de Stichting Peuterspeelzalen Someren te laten weten dat de stichting de cao-verplichtingen dient na te komen. Mocht dit financieel niet mogelijk zijn, dan zullen we andere wegen moeten bewandelen om de werkneemsters te geven waar ze recht op hebben. Dan zullen we de bestuurders van de stichting daarvoor moeten aanspreken. In het belang van de werknemers zal ik het er niet bij laten zitten."

Vakbond ABVAKABO FNV zal zich hier met alle middelen tegen verzetten. Wijers: "Als organisaties niet bereid zijn om de medewerkers over te nemen met hun arbeidsvoorwaarden dan zal ik alle juridische mogelijkheden benutten om dit af te dwingen."