Gemeente Kampen


* Infrastructuur Koekoekspolder helemaal op orde

Infrastructuur Koekoekspolder helemaal op orde

04-12-2009
De verkeersstructuur in de Koekoekspolder is ingrijpend gewijzigd. Met de aanleg van de Hagedoornweg, Oudendijk en de Parallelweg is het laatste deel van de verkeersinfrastructuur in de Koekoek gereed. Het tuinbouwgebied beschikt nu over wegen die voldoen aan de eisen die aan een modern tuinbouwgebied gesteld worden. Was vroeger de Koekoeksweg, Tuindersweg en Verkavelings de doorgaande route, nu is dat de Koekoeksweg, Oudendijk en Hagedoornweg. De Tuindersweg, waar veel tuinbouwbedrijven aan liggen, is hierdoor veel veiliger geworden. Naast de aanleg van wegen, zijn fietspaden en fietsstroken aangelegd. Ook is langs de doorgaande wegen verlichting aangebracht. De verkeersveiligheid is een stuk verbeterd door deze maatregelen.

Landschap
Niet alleen de verkeersstructuur is verbeterd, ook de inrichting van de groenstroken, bermen en landschapselementen zijn aangepakt en afgestemd op de inrichting van de polder als tuinbouwgebied. Er is gelet op het contrast tussen de Koekoek als tuinbouwgebied met moderne glazen kassen en het oude cultuurlandschap van de polder Mastenbroek.

Waterveiligheid
In samenwerking met waterschap Groot Salland is veel aandacht besteed aan de waterveiligheid in het gebied. Het tuinbouwgebied dat veel kwel kent, heeft een waterhuishouding die is afgestemd op het gebruik als tuinbouwgebied. De kassen en de bedrijfsgebouwen vertegenwoordigen een aanzienlijke economische waarde. Om te voorkomen dat bij langdurige regen kassen en bedrijfsgebouwen blank komen te staan, zijn waterbergingen gemaakt die het water tijdelijk opvangen en gedoseerd weer lozen.

Kabels en leidingen
Een belangrijk onderdeel van de infrastructuur zit onder grond, maar is daarom niet minder belangrijk, en bestaat uit kabels en leidingen. Leidingen om de stroom af te voeren die wordt opgewekt door de tuinders met warmtekrachtkoppelingen bij het verwarmen van de kassen. De warmte die vrijkomt als de elektrische generatoren stroom opwekken, wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. De CO² wordt in de kas gepompt als groeistof voor de planten.
Regionaal netbeheerder Enexis en landelijke netbeheerder Tennet gaan gezamenlijk nog een hoogspanningsstation bouwen aan de Hagedoornweg omdat er zoveel stroom wordt opgewekt waardoor de capaciteit van de al eerder gebouwde middenspanningsstations niet meer voldoende is. De capaciteit van de riolering is uitgebreid zodat ook het afvalwater van de tuinbouwbedrijven kan worden afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie en het niet meer gedeeltelijk wordt geloosd op het oppervlaktewater.

Investeringen en subsidie
De gemeente heeft in totaal ruim 44 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd. Dit is inclusief de aankoop van tuinbouwgronden, maar exclusief de investeringen van het waterschap, Enexis en Tennet. Zij betalen deze investeringen voor het grootste deel zelf. Naast de opbrengsten van de verkoop van tuinbouwkavels, ontvangt de gemeente een subsidie, afkomstig van het ministerie van LNV. De subsidie kan maximaal 10 miljoen bedragen, maar komt waarschijnlijk lager uit omdat de gemeente minder kosten voor de inrichting heeft gemaakt dan was voorzien. De verwachting is dat per saldo het tuinbouwgebied voor de gemeente kostenneutraal kan worden ontwikkeld.

Koekoek klaar voor de toekomst
Met het gereedkomen van het projectplan de Koekoek is het tuingebied klaar voor de toekomst.
Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Er dienen zich nieuwe mogelijkheden aan om nog meer duurzaam te produceren.Tuinders, gemeente en provincie werken samen aan de realisering van een aardwarmtebron. Met het benutten van aardwarmte kan het gebruik van schaarse fossiele brandstoffen als aardgas verder worden teruggedrongen en daarmee wordt ook veel minder CO² geproduceerd.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |