Stevige kwaliteitsverbetering voor kinderopvang en gastouders door EVC

04/12/2009 15:23

NINIX reclame en communicatie

Uitgekiende opleiding en financiering voor kwaliteitsverbetering

ENSCHEDE, 4 december 2009 - De Stichting Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) erkent EduPer als aanbieder van ErVaringsCertificaten (EVC) voor gastouders. EduPer kan hierdoor een stevige bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van kinderopvang en gastouderschap. Dankzij de specifieke EVC-procedure kunnen alle betrokkenen op tijd voldoen aan de nieuwe strikte overheidseisen.

Vanaf 1 januari 2010 gelden strenge wettelijke criteria voor gastouders. Om aan de subsidievoorwaarden te voldoen, moeten zij voortaan gekwalificeerd zijn op mbo 2-niveau. Dit leidt tot verwarring en onzekerheid. Veel gastouders weten niet of ze aan de normen kunnen voldoen. Het idee daarvoor eventueel een opleiding te moeten volgen, schrikt vaak af. Bovendien dringt de tijd: uiterlijk 1 januari 2011 moeten betrokkenen aan alle voorwaarden voldoen.

Als erkende EVC-aanbieder heeft EduPer een specifieke EVC-procedure voor gastouders ontwikkeld. Op laagdrempelige manier wordt bepaald of individuele gastouders aan de nieuwe maatstaven voldoen. Is dat het geval is, dan krijgen ze een wettelijk erkend Ervaringscertificaat. Mocht aanvullende opleiding nodig zijn, dan werkt EduPer in samenwerking met ROC's of particuliere aanbieders een maatwerktraject uit. Zo kan uiteindelijk iedereen ruim binnen de gestelde termijn aan alle voorwaarden voldoen.

EduPer gaat in de komende maanden in heel Nederland EVC-procedures te kunnen afnemen en opleidingstrajecten te starten. Bijzonder is dat deze gastouders en gastouderbureaus dankzij de huidige subsidiemogelijkheden de EVC-procedure kostenneutraal kunnen doorlopen.

De Stichting BKK waakt over de kwaliteit van kinderopvang en gastouderschap. Ze stelt dan ook hoge eisen aan de EVC-procedures. Op donderdag 3 december heeft ze bekend gemaakt dat EduPer aan alle door haar gestelde criteria voldoet. EduPer wordt derhalve opgenomen in de lijst van erkende aanbieders op www.stichtingbkk.nl.