Groen!

Groen! betreurt uitstel rookverbod

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 4 december 2009 in "Gezondheid"

Het uitstel van het algemeen rookverbod getuigt van gebrek aan politieke wil en moed. Het impliceert dat de gezondheid van de vele duizenden mensen die in de horeca werken pas belangrijk wordt over 5 jaar. Vele landen, zoals Ierland, Engeland, Zweden voerden een algemeen rookverbod in, zonder nefaste gevolgen voor de tewerkstelling in de horeca.

Groen! strijdt reeds lang voor de invoering van een algemeen rookverbod. Elk jaar opnieuw worden vele Belgen getroffen door longkanker. Deze vreselijke ziekte is rechtstreeks verbonden met roken, zowel actief al passief. Het rookverbod is dan ook een belangrijk instrument in de strijd tegen longkanker.

"Groen! wil de horeca zoveel mogelijk ondersteunen in de omschakeling naar een rookvrije omgeving, daarom hebben we eerder al een amendement ingediend dat uitbaters die reeds vroeger een rookverbod willen instellen, een financiële bonus krijgen," aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid van Groen!.

Groen! betreurt dat de CD&V haar standpunt veranderd heeft en zo een van de zovele verkiezingsbeloftes van 2007 alweer niet nakomt. Het lijkt wel alsof deze regering niet nog kan beslissen, alleen heikele dossiers over de verkiezingen tillen.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger