Gemeente Rotterdam

Terugblik: Raadsvergadering van 3 december 2009

De gemeenteraad vergaderde op 3 december 2009 over de voorgenomen sluiting van de AVI aan de Brielselaan. Verder debatteerde de raad onder andere over het initiatiefvoorstel Rotterdam Stad van goud van Leefbaar Rotterdam. Lees verder als u wilt weten wat er nog meer besproken en besloten is.

Tweeminutendebatten

CO2-opslag Barendrecht
De SP-fractie wilde dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de wenselijkheid van een proef met CO2-opslag onder de Barendrechtse wijk Ziedewij. Dit omdat via het Climate Initiative de gemeente een belangrijke directe en indirecte partij is van het doen van proeven en projecten in de regio. De fractie diende een motie die het college opriep het geluid van de raad onder de aandacht te brengen van onder andere de Eerste en Tweede Kamer. Het geluid was het afwijzen van Barendrecht als mogelijke locatie en het kabinet te laten zoeken naar alternatieve locaties. De meeste fracties gaven aan dat het rijk het bevoegd gezag was. Rotterdam is geen speler in deze. Wethouder Grashoff bevestigde dit. De motie werd verworpen. Leefbaar Rotterdam, CU-SGP en de indiener waren voor.

Subsidie Stichting Meld Geweld
Bij de behandeling van de Begroting 2010 is er door het CDA en GroenLinks een motie ingediend om de Stichting Meld Geweld een structurele basissubsidie toe te kennen, een subsidievorm die op dit moment niet bestaat. Leefbaar Rotterdam meent dat de voortzetting van de subsidiëring zowel inhoudelijk als procedureel niet in orde is. Via een motie verzoekt de fractie het college de stichting in 2011 en verder niet langer te subsidiëren. De meeste fracties twijfelden niet aan de doelstellingen van de werkzaamheden van de stichting. Wethouder Kriens gaf aan dat de stichting bijdraagt aan de doelstellingen die het college heeft op het vlak van veiligheid. De reikwijdte en effectiviteit wordt onderzocht. Rotterdam zou trots moeten zijn op dit initiatief. De motie werd verworpen. Allen Leefbaar Rotterdam, de indiener, stemde voor.

Sluiting AVI aan de Brielselaan, zijn huidige werknemers en het Warmtebedrijf

De SP maakte zich zorgen over de voorgenomen sluiting van de AVI aan de Brielselaan. De fractie droeg het college via een motie op te erkennen dat de gemeente een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor dit voormalig gemeentelijk bedrijf en zijn werknemers. Leefbaar Rotterdam gaf aan dat de sluiting ook gevolgen heeft voor de opzet van het Warmtebedrijf. Het is daarom wenselijk de doorstart tegen het licht te houden. Via een motie droeg de fractie het college op de gevolgen van het niet langer deelnemen in het Warmtebedrijf te onderzoeken. CDA, PvdA en GroenLinks gaven aan dat de Van Gansewinkelgroep primair verantwoordelijk is. De fracties vonden dat het college daarnaast wel een uiterste inspanning moet leveren om mensen aan het werk te krijgen. D66 was het in grote lijnen eens met SP. Wethouder Grashoff gaf aan dat de onderhandelingen met de verschillende partijen gericht waren op het borgen van de continuïteit. Er ligt een goed sociaal plan. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid. Wethouder Schrijer gaf aan dat de gemeente geen bijzondere verantwoordelijkheid heeft, maar wel voelt. Er is extra aandacht voor herplaatsing en scholing. Wethouder Grashoff gaf aan ook de consequenties van stoppen of doorgaan met het Warmtebedrijf te onderzoeken. De motie van de SP werd verworpen. Naast de SP stemden twee leden van Leefbaar Rotterdam voor. De motie van Leefbaar Rotterdam werd ook verworpen. Naast de fractie stemden D66, CU-SGP en de VVD voor.

Initiatiefvoorstel Rotterdam 'Stad van goud'

Samenleven in Rotterdam gaat niet vanzelf. Integratie is nog steeds een belangrijk thema voor veel Rotterdammers. Leefbaar Rotterdam vindt het belangrijk dat het integratiebeleid van nu af aan bij het college in betere handen is. Dat is gewenst om het vertrouwen van mensen in de politiek, in elkaar en in de toekomst te herstellen. Integratie is immers direct van invloed op hoe mensen in de stad met elkaar omgaan. Hoe zij elkaar kunnen en willen zien, elkaar kunnen en willen vertrouwen, ontmoeten en over welke beelden men over en weer van elkaar heeft. De fractie diende daarom een initiatiefvoorstel in die richting gaf op onderwerpen als scheiding van kerk en staat, doorbreken van verzuiling, uithuwelijken, eigen verantwoordelijkheid Rotterdammers, meldingsplicht professionals en het centraal stellen van vrouwen. CU-SGP vindt het belangrijk dat verwachtingen tussen mensen en groepen wederzijds uitgesproken worden. Niet eenzijdig. Het is belangrijk dat helder te maken als stadsbestuur. GroenLinks is op zoek naar gemeenschappelijkheid. De stad is wat ons bindt. Eigen opvattingen en leefstijlen zijn welkom. De Impuls stadsburgerschap heeft al veel bewerkstelligd. De SP is niet blij met het voorstel van Leefbaar Rotterdam. De vraag is of veel problemen integratieproblemen zijn en als zodanig opgelost kunnen worden. Het stuk gaat uit van straffen en repressie. Preventie is veel belangrijker. De PvdA gaf aan dat niet de afkomst maar toekomst telt. De voorgestelde acties vond de PvdA achterhaald of slaan de plank mis. Ze bieden geen perspectief. De VVD wil dat er bruggen geslagen worden tussen groepen. Niet dat er mensen in die hoek gezet worden. De fractie vindt de scheiding tussen kerk en staat belangrijk. Vrijheid is belangrijk. Natuurlijk zijn er in Nederland regels waar iedereen, ongeacht geloof, zich aan moet houden. Ruimte vrijheid. CDA gaf aan dat het thema integratie leeft in de stad. Het CDA vindt wederkerigheid belangrijk. Wat bindt mensen en wat draag je zelf bij? Het voorstel is op dat vlak eenzijdig. D66 heeft het gevoel dat er een tegenovergesteld effect wordt bereikt en ziet ook een opkomst van rechts extremisme. Er is vervreemding bij de autochtone Rotterdammers. Er is een groep mensen die de samenleving niet meer herkend. Waar komen die gevoelens vandaan en hoe gaan we om met die gevoelens? Hoe betrekken we die bij de nieuwe samenleving? De kracht om zaken te doorbreken ligt bij de mensen, de individuen zelf. Wethouder Grashoff gaf aan dat er veel is aangepakt. Er stappen in de goede richting zijn gezet. Een aantal voorstellen is niet haalbaar omdat kerk en staat zich vermengen. Het is belangrijk Rotterdammers niet te dwingen in een bepaald gedragspatroon. De koers mensen anders te laten denken moet niet gevolgd worden, wel de koers van mee laten denken. De partijen namen kennis van het voorstel. Het initiatiefvoorstel werd niet overgenomen. Op Leefbaar Rotterdam na stemden alle partijen tegen.

Verkeersplan binnenstad Rotterdam 'Citylounge bereikt'

Rotterdam werkt aan een binnenstad die uitnodigt om er telkens weer terugkomen, een binnenstad die voortdurend verrast, een binnenstad waarin je uren kan verblijven en rond kan dwalen. In het Binnenstadsplan is dit samengevat in de titel:'Binnenstad als Citylounge'. Gekozen is voor een binnenstad die tot aan de rand uitstekend bereikbaar is. In het hart van de binnenstad staat het verblijfsklimaat centraal en mengen alle verkeerssoorten met naast de auto, meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer op een evenwichtige wijze. Het verkeersplan bevat een samenhangend beleid en is gebaseerd op vier pijlers. Een evenwichtige bereikbaarheid van de binnenstad voor alle verkeerssoorten, een aantrekkelijk verblijfsklimaat door het opwaarderen van de openbare ruimte, een klantgericht parkeerbeleid en een impuls voor duurzame mobiliteit. GroenLinks diende een motie in die het college verzocht de Coolsingel ter hoogte van het Stadhuisplein af te sluiten voor autoverkeer in beide richtingen. De SP is voor het autoluw maken. De PvdA vond het plan richtinggevend. Belangrijk is dat elk besluit over en rond de planning ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad. VVD gaf aan in het plan de Coolsingel nog steeds twee maal twee rijbanen is. Eerst moeten de voorgestelde voorzieningen op orde zijn, voordat je kunt bepalen wat nodig is voor de verdere verkeersafhandeling. D66 riep via een motie, die mede is ondertekend door de SP, op om als onderdeel van het nieuwe verkeersplan binnenstad een zogenaamd keuzereferendum uit te schrijven voor het ontwerp van de Coolsingel. CDA is voorstanden van de citylounge. De fractie diende een motie in om de Coolsingel pas autovrij of autoluw te maken als aan randvoorwaarden op het gebied van onder andere openbaar vervoer, fietsverbindingen, afronding Weena en Kruisplein en de park en walkgarages is voldaan. Wethouder Vervat gaf aan dat het plan ervoor zorgt dat er iets moois gemaakt wordt van de Coolsingel en de omgeving. Hij wil in tegenstelling tot eerdere plannen vasthouden aan de twee maal twee banen. Omdat de ontwikkelingen in het vervoer snel gaan. Denk aan hybride of elektrische auto's en bussen. Op één rijbaan kan dan dat verkeer voorrang krijgen. De motie van Groenlinks werd verworpen. Net als de motie van D66 en de SP. De motie van het CDA werd aangenomen. Tegen de motie waren CU-SGP, een lid van de PvdA, GroenLinks en de SP. Leefbaar Rotterdam was tegen het plan Citylounge bereikt. Het plan werd aangenomen.

Regelingen van werkzaamheden

Toekomst containeroverslag faciliteiten
Dubai World is via dochterbedrijf Dubai Ports World één van de grote investeerders in de Tweede Maasvlakte. Het bedrijf sloot in 2007 een contract voor een van de drie nieuwe container terminals. De SP heeft al langer twijfels over de mogelijke gevolgen van de 'Dubai crisis' en de financiële problemen van Dubai World voor de Rotterdamse haven in het algemeen en het Havenbedrijf in het bijzonder. Burgemeester Aboutaleb gaf aan dat er geen signalen zijn dat de investering gevaar loopt en zal de raad hierover blijven informeren.

Overval juwelier Zwart Janstraat
Leefbaar Rotterdam zette nogmaals de overvallen juwelier in de Zwart Janstraat op de agenda. Er zijn verschillende regelingen om getroffen ondernemer ondersteuning te bieden. Leefbaar Rotterdam gaf aan dat zij hebben vernomen dat er vrijwel geen ondersteuning is gegeven. Burgemeester Aboutaleb sprak dat beeld tegen op basis van informatie die hem ter ore is gekomen.

Actualiteiten

Uitgaansgeweld
In de nacht van 28 november liep een feest in de Maassilo uit de hand. Er waren meerdere vechtpartijen. Toen de politie ter plaatse de orde wilde herstellen, werden zij belaagd en bekogeld. Leefbaar Rotterdam wilde van de burgemeester horen hoe deze relschoppers de komende jaren van elk feest in Rotterdam en omstreken geweerd gaan worden. Ook de PvdA maakte zich zorgen over de hoeveelheid incidenten rondom feesten en evenementen. Aanleiding waren de massale vechtpartijen bij het Dream city event in Ahoy op 28 november. De PvdA wilde graag weten of geleerd kan worden van deze ongeregeldheden en een probleemloze Oud & Nieuw-viering te realiseren. Burgemeester Aboutaleb gaf aan dat het beeld is dat het aantal incidenten iets is gestegen en het aantal incidentmeldingen sterk is afgenomen. Maatregelen die genomen worden zijn onder andere toegangskaarten op naam en fouilleren. In het kader van Oud & Nieuw worden organisaties die vergunningen hebben om feesten te organiseren benaderd. De organisaties wordt gevraagd extra alert te zijn en maatregelen te treffen.

Steekpartij Scheepvaart en Transportcollege
Op 1 december heeft zich volgens de PvdA een drama afgespeeld op het Scheepvaart en Transportcollege. Een leerling is gestoken. De fractie vraagt welke maatregelen nog meer op scholen genomen kunnen worden om dit gedrag te voorkomen. Wethouder Lamers gaf aan dat het college veiligheid op scholen enorm belangrijk vindt. Alles is erop gericht om geweld te voorkomen. Naar aanleiding van een incident op Zadkine in 2007 zijn er veel maatregelen getroffen die de veiligheid moeten bevorderen. Een incident is echter nooit helemaal te voorkomen.

Noodklok bestuurder Charlois
Een dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois luidde op 30 november de noodklok in een dagblad over onder andere illegale bewoning van panden. Volgens de bestuurder voldoet de Rotterdamwet niet meer. Daarnaast wil hij dat de overheid meer bevoegdheden krijgt om de problematiek in de wijken aan te pakken. De PvdA wilde van het college weten of het beeld wat men in Charlois wordt geschetst bekend is. Wethouder Karakus herkende het beeld. Rotterdam is in gesprek met de minister en lokale organisaties om illegale huisvesting van particuliere woningen en ongewenste toestroom te voorkomen.

En verder heeft de raad


* besloten een algemene machtiging te verlenen aan het hoofd en de teammanagers van de businessunit Juridische diensten van de Servicedienst Rotterdam om de gemeente te vertegenwoordigen in juridische procedures;

* het voorstel tot het aanwijzen van adressen voor particuliere woningverbetering in het kader van het uitvoeringsprogramma goedgekeurd;

* voorbereidingsbesluiten voor gronden die liggen in het plangebied Ommoord buiten de ring, aan de Charloisse Lagedijk 536, Strandweg en Jacques Dutilhweg;

* het voorstel tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Grondbank RZG Zuidplas aangenomen;

* ingestemd met het hernieuwde advies van de Algemene bezwaarschriftencommissie naar aanleiding van een bezwaarschrift in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur en het voorstel van het presidium met betrekking tot een ingebrekestelling overeenkomstig de Wet dwangsom;

* de Verordening onroerende-zaakbelastingen 2010, de Controleverordening 2009, Auditverordening 213a Rotterdam 2009, de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2010, de Verordening bouwleges 2010, de Marktverordening en de Subsidieverordening Rotterdam met inachtneming van het met algemene stemmen aangenomen amendement vastgesteld;
* de aanbevelingen van het presidium naar aanleiding van het Rekenkamer Rotterdam-rapport 'Foutmelding in beeld, onderzoek naar ICT-projecten in Rotterdam' met algemene stemmen aangenomen. De motie van Leefbaar Rotterdam, ondertekent door CU-SGP, de SP en de VVD, werd raadsbreed aangenomen. De motie droeg het college op de verbeterplannen voor het ICT beleid 2010-2014 aan de raad voor te leggen. Daarnaast een overzicht te geven van onder andere welke grote ICT systemen draaien, informatie uitwisselen en wie voor de systemen verantwoordelijk zijn. En aan te geven hoe het overzicht er in de toekomst idealiter uit zou moeten zien;
* besloten de Winkeltijdenbevoegdheid van de deelraad van de deelgemeente Prins Alexander in te trekken in verband met de aanwijzing van het Alexandriumgebied als toeristisch gebied. De verordening is daarop aangepast;

* extra middelen beschikbaar gesteld ter aanvulling van het oorspronkelijk verwervingskrediet en voor een nieuw strategisch verwervingskrediet.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel, per agendapunt en per spreker worden bekeken.