Stadsdeel Amsterdam Centrum


Leidseplein in 2015 autovrij

4 december 2009

Door een grondige herinrichting wordt het Leidseplein in 2015 grotendeels autovrij. Het college van B&W en stadsdeel Centrum hebben ingestemd met de Nota van Uitgangspunten Openbare Ruimte Leidsebuurt. De voetganger staat hierin centraal. Met de herinrichting wordt de huidige taxistandplaats op het Leidseplein verplaatst naar het Leidsebosje-oost. Ook verhuist de huidige tramhalte (lijnen 1, 2 en 5) naar de Leidsebrug en wordt onder het Kleine-Gartmanplantsoen een fietsenstalling gebouwd met ruimte voor 2700 fietsen. De Leidsebuurt is een van de parels van de binnenstad. Door de vele bezoekers aan culturele instellingen, de drukte van tram- en busreizigers, toeristen, dagjesmensen en uitgaanspubliek vormt het vrijwel dag en nacht een van de meest levendige plekken in de stad. Maar de Leidsebuurt, en vooral het gebied rond het Leidseplein, functioneert niet optimaal. Het plein wordt gebruikt door voetgangers, fietsers, autos, taxis en openbaar vervoer. Vooral de voetganger heeft er onvoldoende ruimte.

Voetgangers
De herinrichting van de Leidsebuurt wordt zoveel mogelijk een voetgangersgebied waarbij het Leidseplein, het
Kleine-Gartmanplantsoen, een deel van de Marnixstraat en de Leidsebrug geheel autovrij worden ingericht. De huidige tramhalte, midden op het Leidseplein, wordt verplaatst naar de Leidsebrug (Hotel American).

Wethouder Gerson (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur): In de loop der jaren is het Leidseplein een druk vervoersknooppunt geworden waarbij de voetganger steeds meer in het gedrang raakt. Met de uitgangspunten die we nu hebben vastgesteld, krijgt het plein weer de allure die het verdient.

Stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof, portefeuillehouder Openbare Ruimte stadsdeel Centrum: "De Leidsebuurt staat bekend als een gemengde buurt. Uitgaan, wonen, werken: het kan er allemaal. Op dit moment is het Leidseplein rommelig en onaantrekkelijk met de stapels fietsen en het verkeer dat elkaar kruist. Het is onze opgave voor de stad om de Leidsebuurt, waaronder het Leidseplein, een mooie inrichting te geven. Een open en aantrekkelijk ingericht Leidseplein, met onder meer bomen, zitgelegenheden, ondergrondse fietsvoorzieningen en het openbaar vervoer aan de randen. Een plein waar het aantrekkelijk is om naar toe te gaan en te verblijven. Met de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten wordt de weg vrijgemaakt om deze opgave samen met de centrale stad verder uit te gaan werken."

Nieuwe locatie taxistandplaats Leidseplein
Om de voetganger op het Leidseplein vrij spel te geven moet de huidige taxistandplaats worden verplaatst. Door onderzoek naar verschillende locaties voor een taxistandplaats hebben de centrale stad en stadsdeel Centrum, in overleg met de stadsdelen Oud-Zuid en Oud-West, een principekeuze gemaakt voor een toekomstige standplaats in het Leidsebosje-oost. De tramrails bij het Leidsebosje-oost worden verlegd om het halteren van tramlijn 1, 2 en 5 op de Leidsebrug mogelijk te maken. Bijkomend voordeel van deze verlegging is dat de extra ruimte die met de verlegging ontstaat kan dienen als nieuwe taxistandplaats. Voordelen van deze nieuwe standplaats zijn de directe aansluiting op het Hoofdnet Auto, de verkeersveiligheid en het niet verstoren van het openbaar vervoer.

Het Leidsebosje-oost valt onder stadsdeel Oud-West. Via een inspraakprocedure zal het stadsdeel haar bewoners raadplegen over de keuze voor de nieuwe taxistandplaats.

Taxibuffer
De beoogde nieuwe standplaats biedt ruimte voor veertien taxis. Bij drukke momenten is dit aantal standplaatsen onvoldoende. Daarom wordt aanvullend onderzoek gedaan naar een locatie voor een taxibuffer waar wachtende taxis verzamelen voordat ze de standplaats op mogen rijden.

Fietsenstalling
De stalling komt onder het Kleine-Gartmanplantsoen en krijgt een capaciteit van 2700 plekken. De stalling krijgt verschillende in- en uitgangen om het gebruiksgemak zo groot mogelijk te maken.

Begin volgend jaar beslist de stadsdeelraad over de Nota van Uitgangspunten en op 18 februari de gemeenteraad. Daarna wordt begonnen met het maken van een voorlopig ontwerp.

Meer informatie
Plannen voor de Leidsebuurt