Gemeente Emmen


*

Europa Servicepunt: Kenniscentrum voor kansen en mogelijkheden

woensdag 2 december 2009

Provincie Drenthe en de gemeente Emmen nemen het initiatief voor een pilot met een Europa servicepunt (ESP). Het Europaservicepunt gaat gemeenten helpen om internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan, optimaal gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden die Europa biedt en een meer Europa-bewust beleid te gaan voeren.

Het Europa Servicepunt is een uitbreiding van de dienstverlening van het bureau dat zich al bezig houdt met de subsidies uit Europa op sociaal gebied (Europees sociaal fonds). Het ESF Bureau Drenthe (EBD). Het EBD is een samenwerkings-verband van Drentse en enkele andere gemeenten voor Europese projecten.

Het Europa Servicepunt kan gemeenten en haar ambtenaren ondersteunen in hun Europese ambities. Het Europa Servicepunt kan samen met gemeenten kijken hoe Europa binnen de twaalf Drentse gemeenten nog meer plaats krijgt. Zij gaat dit doen door o.a. het organiseren van Masterclasses Europa voor ambtenaren van gemeenten en provincie, Europaproof scans en Europa minded trajecten.

Aan het Europa Servicepunt wordt mogelijk een leerbedrijf gekoppeld. Binnen dit leerbedrijf kunnen studenten uit het HBO en MBO ervaring opdoen met werken in een Europese en gemeentelijke context. Gemeenten kunnen in deze samenwerking ondersteuning krijgen in de aanvraag, uitvoering en verantwoording van projecten.

Met de start van ESP gaat het EBD niet meer alleen over het verwerven van Europese subsidies. De kennis over Europa gaat een breder terrein bevatten. Omdat het bij Europa ook gaat om kennis van EU-regelgeving, beleid en best practices uit andere Europese regio's en steden en kennisuitwisseling. De totale kosten, zoals nu geraamd, bedragen 100.000 euro per jaar. De pilot duurt drie jaar.