Gemeente Heusden

Heusden investeert in welzijnswerk

Het college van Heusden wil in 2010 ruim EUR 350.000 extra investeren in het lokale welzijnswerk. Met dit bedrag maakt ze het voorgenomen samengaan van de Heusdense welzijnsinstelling Sphinx met De Twern uit Tilburg mogelijk. Tevens is besloten de subsidie aan Sphinx per 1 januari a.s. stop te zetten en in plaats daarvan een subsidierelatie aan te gaan met De Twern.

Met dit besluit verwacht het college zowel de continuïteit als de kwaliteit van het welzijnswerk in de gemeente Heusden te kunnen waarborgen. Beide kwamen eerder dit jaar in het geding toen een voorgenomen fusie tussen Sphinx en de Bossche welzijnsinstelling Divers op niets uitliep. Zowel Sphinx als het college van Heusden achtte een samengaan noodzakelijk, omdat Sphinx in haar huidige vorm te klein is om het welzijnswerk in Heusden op het gewenst kwaliteitsniveau uit te kunnen voeren.

Besprekingen
In september van dit jaar maakte het college het voornemen bekend om de subsidiekraan naar Sphinx op zo kort mogelijke termijn dicht te draaien. Daarmee zette het Sphinx onder druk om op korte termijn met concrete stappen te komen. "Met succes", kijkt wethouder Raymond van den Bos terug. "De gesprekken die Sphinx toen al met De Twern voerde, hebben geleid tot verdere toenadering met als resultaat dat er nu een samengaan van beide partijen op handen is." In de praktijk komt dit samengaan er op neer, dat Sphinx in zijn geheel opgaat in De Twern.

Volgens collega-wethouder Mart van der Poel is hiermee de continuïteit het best gewaarborgd. "Niet alleen voor van het welzijnswerk zelf, maar ook voor de inwoners van de gemeente Heusden en de medewerkers van Sphinx. De Twern heeft bovendien bewezen dat ze met haar schaalgrootte en ervaring in de regio goed welzijnswerk voor onze gemeente kan leveren."

Positief
Niet alleen de gemeente Heusden, maar ook Sphinx is heel positief over het voorgenomen samengaan met De Twern. Het levert een kwaliteitsverbetering op voor het Heusdense welzijnswerk in zijn volle breedte. Het aantal specialisten waarop een beroep kan worden gedaan neemt toe en de medewerkers van Sphinx krijgen meer mogelijkheden zich te ontwikkelen. Bovendien blijven de goede dingen zoals het buurthuiswerk gewoon behouden.

Het voorstel wordt op 15 december ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Heusden.
Geplaatst op: 4 december 2009