Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Steun voor EPD

Nieuwsbericht, 4 december 2009

Grootschalige aansluiting op het landelijk schakelpunt (LSP) van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is in 2010 mogelijk. Dat heeft bijna de helft van de regio-organisaties in de zorg aangegeven aan minister Klink.

De 15 regio's zeggen de krachten te willen bundelen en te stimuleren dat de zorgverleners in de regio's aansluiten op de landelijke epd-infrastructuur. Net als de ict-leveranciers verzoeken zij de minister de aansluitsubsidie te verlengen. De ICT-leveranciers hebben de minister aangegeven dat `2010 het jaar moet worden waarin de invoering van de eerste onderdelen van het landelijk EPD voltooid wordt'.

De minister heeft daarom besloten de subsidieregeling LSP voor 2010 te verlengen. Zorgverleners die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten uiterlijk op 31 december 2010 zijn aangesloten op het LSP. Op het moment dat de subsidie is verleend, moet de zorgverlener binnen een half jaar deelnemen aan het EPD.

Voor huisartspraktijken is de subsidie EUR 3.000,- per praktijk, plus EUR 1,- per op naam ingeschreven patiënt bij die praktijk. Voor apotheken gaat het om EUR 5.000,- per apotheeklocatie. En voor de huisartsendienstenstructuren bestaat de subsidie uit een bedrag van EUR 0,42 per inwoner in het werkgebied.