Gemeente Helmond


Prijs armoedebestrijding Helmond

De gemeente Helmond heeft de prijs voor 'Meest inspirerende project op het gebied van Armoedebestrijding' uitgereikt gekregen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikte de prijs in Den Haag uit. De gemeente krijgt deze prijs voor de manier waarop de Stichting Super Sociaal in Helmond functioneert. Wethouder Yeyden en bestuursvoorzitter Jurgen Feuerriegel, beiden aanwezig bij de prijsuitreiking, toonden zich bijzonder verheugd met de landelijke erkenning. "Het doel van de Super Sociaal is om mensen weer onafhankelijk en zelfstandig te maken. Juist dat aspect heeft de jury aangesproken", aldus wethouder Yeyden.

Eigen verantwoordelijkheid van klanten

De Stichting Super Sociaal ontstond afgelopen zomer na aanhoudende problemen met de Voedselbank. Samen met de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond e.o., de Atlant Groep en het ROC Ter AA is toen gekozen voor een andere opzet. In die opzet staat de eigen verantwoordelijkheid van de klanten centraal. Daarom werkt Super Sociaal ook nauw samen met organisaties die hulp aanbieden met betrekking tot wonen, inkomstenbeheer, schuldsanering, opleiding, werk en sociale activering.

Gratis winkelen

In de winkel aan de Nieuwe Industrieweg 7 kunnen klanten, die aantoonbaar over te weinig inkomen beschikken, gratis winkelen. De overige klanten van Super Sociaal leveren een bescheiden bijdrage voor de levensmiddelen. Klanten kunnen zelf kiezen uit de aangeboden producten. Die producten worden gratis geleverd door leveranciers en winkels. Alleen inwoners van de gemeente Helmond en van de gemeente Gemert-Bakel kunnen klant worden bij de Super Sociaal.

Op DVD

De prijs voor het 'Meest inspirerende project op het gebied van Armoedebestrijding' is een initiatief van de 32 grootste gemeenten van Nederland, de G 32. Van 15 voorbeeldprojecten werden korte films gemaakt. Uit deze films werden vier films, waaronder die uit Helmond, genomineerd voor de prijs. De films zijn verzameld op de DVD 'Armoedebestrijding dat doe je zo! Successen uit de G 32'.