Nederlandse Zorgautoriteit


Evaluatie NZa positief

Publicatiedatum: 04-12-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is tevreden met de evaluatie over haar functioneren en de reactie daarop van het kabinet. Bij de invoering van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en de start van de NZa is vastgelegd dat het kabinet het functioneren van na drie jaar zou evalueren. De onderzoekers stellen dat de NZa âeen uitzonderlijk zware opdracht op indrukwekkende wijze gestalte heeft gegeven.â Het kabinet onderschrijft dat beeld.

De belangrijkste conclusie van het kabinet is dat de NZa in de afgelopen jaren goed werk heeft verricht in woelige tijden. Terwijl het nieuwe zorgstelsel nog in ontwikkeling was, twee organisaties moesten worden samengevoegd en de verschillende partijen in de zorg hun eigen rol nog moesten invullen, ging het werk gewoon door. Minister Klink in zijn reactie: âIk deel dan ook de waardering voor de NZa die blijkt uit de evaluatie van de NZa en realiseer me dat de NZa ook de komende jaren nog een zware taak wacht. De samenloop van de introductie van prestatiebekostiging in verschillende sectoren en het belang van een effectieve toezichthouder op de zorgmarkten, vergt grote inspanningen van de NZaâ.

Het kabinet vraagt aandacht voor een aantal verbeterpunten, de NZa is een lerende organisatie en neemt deze ter harte. Zo constateert de evaluatie dat er bij stakeholders nog verwarring is over de rolverdeling tussen de NMa en de NZa. De NZa herkent dit beeld en evalueert op dit moment met de NMa het samenwerkingsprotocol NMa-NZa om de samenwerking te optimaliseren. Wel herkent de NZa het beeld uit de evaluatie dat er sprake is van onduidelijke wettelijke afbakening. Zie hiervoor ook de reactie van de NZa op de brief 'Ruimte en rekenschap' van VWS.

De NZa is blij met de constatering van het kabinet in de evaluatie van de Wmg dat er nog onvoldoende transparantie is over de kwaliteit van zorg. Transparantie is in de ogen van de NZa één van de belangrijkste drijfveren van goedwerkende zorgmarkten.

Bijlage:



Zie het origineel

* kabinetsreactie