Ingezonden persbericht


Gemeente Nijmegen heeft schoner openbaar vervoer

Sinds vandaag is het aardgasvulstation voor autobussen op de remise van Connexxion in Nijmegen operationeel. De gemeente Nijmegen heeft destijds een concessie uitgeschreven voor groener openbaar vervoer. Dat heeft geleid tot de keuze voor bussen op aardgas. Met een tienjarig concessiecontract geeft de gemeente de garantie dat de bussen in de regio Nijmegen de komende tien jaar op aardgas zullen rijden. Hiermee biedt ze haar inwoners een betere luchtkwaliteit en een gezonder leefklimaat.

Het aardgasvulstation is ontworpen om uiteindelijk 85 bussen dagelijks te kunnen voorzien van aardgas. Gezamenlijk tanken de bussen jaarlijks 3,5 miljoen kilogram aardgas. Daarmee behoort dit vulstation tot een van de grootste van Europa. De bussen stoten minder Co2 uit en reduceren fijnstof in de lucht tot een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid. De stikstofdioxide uitstoot wordt met 95% gereduceerd.

Steeds meer gemeenten maken de keuze voor openbaar vervoer op aardgas. Haarlem en Den Haag bijvoorbeeld gingen de gemeente Nijmegen al voor. Door te kiezen voor openbaar vervoer op aardgas creëren gemeenten voor hun inwoners een schone en gezondere leefomgeving.

Connexxion heeft een driejarige concessie gewonnen voor het verzorgen van busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. Vanaf eind december zullen er 19 aardgasbussen in worden gezet op de lijnen 1 tot en met 11, lijn 25 en lijn 30. Halverwege volgend jaar zullen er in totaal 75 bussen in de regio Nijmegen op aardgas rijden.

CNG Net, 100% dochter van Ballast Nedam Concessies, heeft het aardgasvulstation gerealiseerd in opdracht van de gemeente Nijmegen. Gedurende de looptijd van het concessiecontract zal CNG Net in samenwerking met zusterbedrijven Ballast Nedam IPM en Ballast Nedam Beheer, zorgen voor de levering van aardgas door het aardgasvulstation te beheren en te onderhouden.