Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 dec 2009

Aanpak krachtwijken in Rotterdam op stoom

De landelijke aanpak van krachtwijken ligt in Rotterdam goed op stoom. Sinds de start van de wijkactieprogramma's in 2008 is 83 procent van de projecten die met middelen van Wonen, Werk en Integratie (WWI) mogelijk zijn gemaakt van start gegaan. In Rotterdam Zuid is dit gemiddeld zelfs 90 procent.

Door de samenwerking die al was gerealiseerd via het Pact op Zuid is de wijkgerichte inzet van de WWI-wijken snel tot uitvoering gekomen. Mede hierdoor is de buurttevredenheid in deze wijken gestegen en de sociale index verbeterd.

Pact op Zuid
De aanpak van de krachtwijken op Zuid maakt deel uit van het programma Pact op Zuid. In het programma Pact op Zuid hebben gemeente, de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en IJsselmonde, vier woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt om Rotterdam Zuid door extra investeringen te versterken.

Overige krachtwijken
Naast de wijken op Zuid heeft de minister in de landelijke aanpak ook andere wijken in Rotterdam aangewezen. Het gaat om Delfshaven, Oude Westen, Overschie, Noord en Kralingen-Crooswijk.

Over de inspanningen in de zeven Rotterdamse krachtwijken sloot de gemeente een charter met de minister. Deze afspraken voor 2008-2018 zijn voor de eerste twee jaar vastgelegd in de
WWI-wijkactieprogramma's 2008/2009 tussen gemeente, deelgemeenten en corporaties.