Nederlandse Vereniging van Journalisten
`AIVD zorgvuldig in Telegraaf-zaak'

vrijdag 4 december 2009

UPDATE De AIVD heeft in de zaak rond het lek van een tweetal stukken naar De Telegraaf in het algemeen zorgvuldig gehandeld. Dat meldt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die in opdracht van minister Ter Horst is ingeschakeld. In de `lekzaak' was er een inval bij Telegraaf journaliste Jolande van der Graaf omdat ze in het bezit zou zijn van staatsgeheime stukken. Met die informatie zou ze artikelen hebben geschreven over de aanloop naar de oorlog in Irak en de Dalai Lama. Volgens de CTIVD staan de gelekte stukken terecht als staatsgeheim gerubriceerd. Vervolgens bleek Van der Graaf, hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas te worden afgeluisterd. De afluisterbevoegdheid is volgens de CTIVD terecht uitgevoerd, alleen is dat in een te vroeg stadium ingezet. Meer bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / De Pers / De Telegraaf

Dat heeft minister Ter Horst vandaag middels een brief laten weten aan de Telegraaf, die een klacht had ingediend over de handelwijze van de AIVD ten opzichte van drie journalisten van de krant.

De algemeen scretaris van de de NVJ, Thomas Bruning, is van mening dat het het oordeel van de commssie juist aantoont dat de AIVD niet juist heeftgehandeld. "Hoe kan je zorgvuldig handelen als je veel te vroeg gebruik maakt van de afluisterbevoegheid." De commissie stelt vast dat in de periode medio april tot 4 juni geen bijzondere bevoegdheden (lees: afluisteren en volgen) hadden mogen worden toegepast!

Ook voor De Telegraaf is duidelijk dat minister ter Horst haar boekje te buiten is gegaan. Volgens de CTIVD had de journalistieke bronbescherming immers zwaarder moeten wegen dan het belang van de staat omdat er geen sprake was van directe schade aan de nationale veiligheid.