Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 3 december 2009 Nr. 210

Aftrap regionale campagne tegen kindermishandeling Bestuurders Noord- en Midden Limburg doen belofte aan kinderen

Op vrijdag 4 december vindt een bijeenkomst plaats waarin instellingen en gemeenten uit Noord- en Midden Limburg uitspreken dat zij zich inzetten voor de veiligheid van kinderen en dat zij meewerken aan een gezamenlijke meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de aftrap gegeven van de regionale campagne tegen kindermishandeling.

Meldcode
Iedere beroepskracht die direct of indirect met kinderen werkt, moet eind 2010 een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld hebben. De eerste stap om een meldcode in te voeren is dat alle instellingen die met kinderen en ouders werken hun commitment uitspreken voor een regionale meldcode en tekenen voor samenwerkingsafspraken. 40 bestuurders zullen dit doen door het ondertekenen van schilderijtjes die eerder door kinderen zijn gemaakt. Vijf scholen in de regio gingen met het thema `een veilig thuis voor alle kinderen' aan de slag. Het resultaat zijn 40 prachtige schilderijtjes over de veiligheid van het kind. Inbedding en borging van de meldcodes is een tweede stap waar de instellingen ook zelf verantwoordelijk voor zijn.

Campagne
De regionale campagne die van start gaat, sluit aan op de landelijke campagne en moet ertoe leiden dat mensen kindermishandeling beter herkennen, zodat het probleem eerder zichtbaar wordt en slachtoffers sneller worden geholpen. Op 11 en 12 december confronteert een regionaal infoteam voorbijgangers in Venray, Baexem,Venlo en Roermond. De letters uit de campagne spelen hierin een prominente rol. Kindermishandeling komt in ieders omgeving voor! Twijfel en onzekerheid omtrent het signaleren van kindermishandeling zijn heel normaal. Om mensen er toe aan te zetten advies in te winnen bij vermoedens van kindermishandeling deelt het infoteam brochures uit met meer informatie over de campagne en waar men eventueel terecht kan met vragen (www.watkanikdoen.nl). Ook zijn er mensen aanwezig die direct vragen kunnen beantwoorden.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 107.000 kinderen mishandeld. Dat is ongeveer 1 kind per schoolklas. Nog niet de helft van hen komt terecht bij hulpverleners. Dat is veel te weinig. De campagne heeft als doel dat mensen in de buurt van de slachtoffers, zoals vrienden, familie en omgeving, beter gaan opletten en signaleren. De meeste meldingen van kindermishandeling worden nu nog gedaan door mensen die beroepsmatig met kinderen te maken hebben.


1




Persbericht