Gemeente Venlo


Datum 4 december 2009 Nr. 212

Eerste plek in landelijke ranglijst
Venlo opnieuw beste in terugdringen Voortijdig Schoolverlaten

Het ministerie van OCW heeft de definitieve landelijke cijfers Voortijdig Schoolverlaten schooljaar 2007-2008 gepubliceerd. Het aantal leerlingen dat zonder beroepsdiploma het onderwijs verlaat is met 22,6 % teruggedrongen. Hiermee staat de gemeente Venlo op de eerste plek van alle grote steden in Nederland. Nadat de regio Venlo in het schooljaar 2006-2007 al koploper was met een daling van 43% opnieuw een resultaat dat ruim boven de landelijke doelstelling van 10% ligt. Met een daling van 14,7% heeft de hele RMC-regio Noord- en Midden Limburg ook aan deze doelstelling voldaan.

Het ministerie van OCW heeft samen met de onderwijsinstellingen en gemeenten in het land afspraken gemaakt in het convenant "Aanval op de Uitval 2008-2011", om het aantal voortijdig schoolverlaters terug te brengen tot maximaal 35.000 in 2012. Wethouder Ramon Testroote: "Het terugdringen van Voortijdig Schoolverlaten is en blijft een prioriteit van de gemeente Venlo. Te veel jongeren ondervinden problemen in hun leerloopbaan, waardoor ze te vroeg stoppen met hun opleiding en geen startkwalificatie halen. Het behalen van startkwalificatie geeft een beter perspectief op de arbeidsmarkt en een eigen plek in de samenleving. Dit is goed voor de jongere zelf, goed voor de maatschappij en goed voor de economie. Redenen genoeg om het probleem serieus aan te pakken", aldus Testroote.

Het behaalde resultaat in Venlo en de regio Noord- en Midden Limburg is bereikt door inzet en intensieve samenwerking van diverse partners in de regio. Het gaat om scholen, gemeenten, jeugdzorg, bedrijfsleven, ouders, maatschappelijk werk, politie en justitie. Al deze instanties zetten gezamenlijk een pakket aan extra maatregelen in dat schooluitval actief bestrijdt.

Het preventieproject
Het preventieproject VMBO-MBO is één van die middelen. Dit project is tijdens de afgelopen zomervakantie voor het vierde jaar op rij uitgevoerd en is erop gericht dat zoveel mogelijk jongeren die het VMBO verlaten, met of zonder diploma, zich aanmelden voor een vervolgopleiding. Geen van de 238 jongeren uit de regio Venlo heeft er dit jaar voor gekozen om te gaan werken in plaats van verder te leren.
Om te zorgen dat jongeren gedurende het schooljaar niet uitvallen, is vanaf het begin van dit schooljaar de makelaar voortijdig schoolverlaten actief. Hij heeft de taak om in samenwerking met de Venlose VMBO- en MBO-scholen te voorkomen dat leerlingen gedurende de eerste maanden van het nieuwe schooljaar uitvallen nadat ze de overstap naar het MBO hebben gemaakt.

Testroote: "Voor de consulenten, docenten, jeugdzorgmedewerkers en leerlingbegeleiders die dagelijks met jongeren aan de slag zijn om te voorkomen dat zij voortijdig de school verlaten, is het een kwestie van een lange adem. Het eist een positieve benadering van de
1




Persbericht

jongere en een persoonlijke aanpak mét maatwerk. Het behaalde resultaat is een geweldige opsteker voor iedereen die bij deze aanpak betrokken is."


-Einde persbericht -


2