Ingezonden persbericht

Deze week in VNG Magazine nr. 28 vrijdag 4 december 2009

* De kunst van het afslanken
Bevolkingsdaling is onomkeerbaar, maar leidt niet alleen tot kommer en kwel. Vanuit erkenning en bewustwording van de krimp ontstaan nieuwe kansen. Dat is de basisgedachte van het actieplan Krimpen met kwaliteit van Rijk, VNG en IPO. VNG Magazine belicht de kunst van het afslanken.

* Onrust over politiebezuinigingen
De behandeling van de begroting van BZK in de Tweede Kamer werd beheerst door de onzekerheid over de financiële toekomst voor gemeenten. De bezuinigingen op de politie waren een belangrijk item. Twintig Brabantse burgemeesters gaven met hun aanwezigheid op de tribune blijk van hun ongerustheid. Burgemeester Heijmans (Bernheze) verwoordt het protest.

* Veldhoven biedt Roma perspectief
Het schoolverzuim van leerplichtige Roma-kinderen is spectaculair gedaald en een grote werkgever neemt graag Roma-jongeren in dienst. De gemeente Veldhoven boekt succes met een beleid dat de gemarginaliseerde groep perspectieven en rechten biedt, maar ook op de plichten wijst. Burgemeester Jack Mikkers: 'We hebben jaren de ogen gesloten voor deze mensen.'

* Jeugdbeleid hipper, sexyer en interactief
Hoe betrek je jongeren met nieuwe instrumenten en nieuwe media bij beleid dat hen aangaat? Reportage over jeugdbeleid in Assen en Hoogeveen, waar bestuurders en ambtenaren zich inzetten voor nieuwe vormen van jongerenparticipatie: 'hipper, sexyer en interactiever'.

* Burgers aan Zet in Dordrecht
Bewoners eigenaar maken van hun leefomgeving. Dat is het doel van Burgers aan Zet, de Dordtse vertaling van het programma In Actie met Burgers! In de buurt Stadspolder stellen bewoners samen de begroting op.

* Bijleveld: in crisistijd minder wethouders
Staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK vindt dat gemeenten het goede voorbeeld moeten geven door in deze tijden van crisis met minder wethouders de gemeente te besturen.

* Seksuele gezondheid is taak voor gemeenten
Ook gemeenten hebben een rol bij het bevorderen van de seksuele gezondheid. Het is onderdeel van hun wettelijke gezondheidsbevorderende taak. Gemeenten zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de bestrijding van geslachtsziekten.

* Crisis- en herstelwet gaat later in
De Crisis- en herstelwet treedt niet per 1 januari 2010 in werking, zoals het kabinet wilde. De Eerste Kamer wil meer tijd voor een zorgvuldige behandeling van het wetsvoorstel.

* 'Overheid onderschat jongerenproblematiek'
De overheid loopt altijd achter de feiten aan. De meeste gemeenten lijken zich niet bewust van de omvang van het probleem, dat veel ouders niet meer in staat zijn hun kinderen in het gareel te houden.

* 'Bezuinigingen tasten sociaal netwerk gemeenten aan'
Wanneer het sociale netwerk van gemeenten wordt aangetast door lagere uitkeringen aan gemeenten, dient het Rijk daarvoor zijn verantwoordelijkheid te nemen. De raad van de Limburgse gemeente Bergen heeft een motie van die strekking aangenomen.

* Kamer vóór plattelandswoning
De Tweede Kamer wil een aparte status voor plattelandswoningen om de problemen rond inactieve boerenbedrijven op te lossen. Ze steunt een motie van Ruud van Heugten (CDA), die de minister aanspoort de Wet milieubeheer hiertoe aan te passen. De VNG reageert positief.

* Verplicht samenwerken bij bedrijventerreinen
Gemeenten worden verplicht samen te werken bij de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen. Dat is een van de consequenties van het convenant bedrijventerreinen, dat het kabinet met de VNG en IPO heeft gesloten.

* VNG Nieuws
'Krimp is een rouwproces'
De komende weken dragen bestuurders in de Gouden Toekomstbus van de VNG in het land de boodschap uit van het gezamenlijke actieplan bevolkingsdaling. VNG Nieuws reed mee naar Bleskensgraaf.
Verder o.a. in VNG Nieuws:
* Lokaal internationaal beleid
* Leven in NL 2009
* De drive van kleine gemeenten
* Onduidelijkheden afvalverwerking
* Takendiscussie provincies/gemeenten

Nummer 29/30 verschijnt op 18 december. Dit is een Klimaatspecial.
Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.