Gemeente Rotterdam
Collegevergadering B en W Rotterdam, 1 december 2009

Burgemeester

1

24-11

Het college gaat door met de stadsmarinier. Het besluit is genomen op basis van het onderzoek naar de stadsmariniers dat door prof. dr. P. Tops dat op verzoek van het college van Rotterdam is gedaan. Belangrijkste conclusies van het onderzoek is, dat de stadsmariniers inmiddels een onmisbare rol vervullen in het veiligheidsbeleid van Rotterdam. Op een aantal punten passen we het instrument aan, in lijn met de aanbevelingen uit het rapport. De aangepaste werkwijze van het instrument stadsmarinier zal begin 2010 met de start van het nieuwe stadsbestuur ingevoerd.

2

01-12

Het college van burgemeester en wethouders stelt op woensdag 2 december de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor het diner van het 'Rotterdam Global Urban Summit 2009' congres. De wethouder Economie, Verkeer en Vervoer is gastheer bij het diner.

3

01-12

Op vrijdag 18 december 2009 wordt de kerstverlichting van de 59e Noorse Kerstboom op de Coolsingel ontstoken. De burgemeester van Rotterdam krijgt voorafgaand van een afgevaardigde uit Oslo de boom symbolisch overgedragen. Na afloop van deze ceremonie geven de Valkyrien Allstars en Nick & Simon buiten een miniconcert, georganiseerd door Your World. Het jaarlijkse Kerstdiner van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en hun Noorse gasten vindt aansluitend plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis.

4

01-12

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt op maandag 7 december de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de Gerrit den Braber Muzeprijs. De Gerrit den Braber Muzeprijs wordt jaarlijks toegekend aan een publieke persoonlijkheid uit de kunst-,cultuur-, media- of sportwereld die zich op bijzondere wijze belangeloos verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal, charitatief en maatschappelijk gebied.

5

01-12

Het college heeft besloten om de Bibob- beleidslijn voor Bouw 2008 te wijzigen. De beleidslijn wijzigt omdat in de praktijk blijkt dat er geen aanleiding meer is om bouwaanvragen van woningbouwcorporaties standaard te onderwerpen aan een toets van de Wet Bibob. De toets is niet langer nodig omdat er voldoende zicht is op de wijze van financieren bouwaanvragen van woningbouwcorporaties.

6

01-12

Op 1 december heeft het college besloten de Algemeen Plaatselijke Verordening Rotterdam 2008 te wijzigen. Vorig jaar zijn binnen de APV vergunningen afgeschaft en waar mogelijk vergunningstelsels samengevoegd. Bij deze wijzigingen is gebleken dat de tekst van de APV op enkele punten moet worden aangepast. Het gaat vooral om technische aanpassingen waardoor onjuistheden worden gerepareerd.

Wethouder Jeugd, Gezin, Onderwijs en Sport

1

01-12

Het college heeft het afsprakenkader 'Zorgcoördinatie en doorzettingsmacht Rotterdam' vastgesteld en verzoekt in verband hiermee aan de gemeenteraad de motie Baran (2009, 507) af te doen. De motie Baran vroeg het college te bevorderen dat één regisseur eindverantwoordelijkheid draagt binnen de zorgverlening ten behoeve van het gezin. Het afsprakenkader is een verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van o.a. CJG (centra voor jeugd en gezin), DOSA (deelgemeentelijke organisatie sluitende aanpak), LZN (lokale zorgnetwerken), bureau Jeugdzorg en Jeugdconsul.

2

01-12

Het college stelt de raad voor in te stemmen met het jaarverslag 2008 van de Stichting BOOR (bestuur openbaar onderwijs Rotterdam).

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1

01-12

Het college heeft de tarieven van 2009 voor electriciteit en huur van marktkramen voor 2010 niet verhoogd.

Wethouder Participatie, Cultuur en Milieu

1

24-11

Het college heeft de termijn die beschikbaar is om het Christus Koningcomplex in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek definitief als gemeentelijk monument aan te wijzen verlengd met 26 weken, omdat er door de betrokken partijen nog geen overeenstemming is bereikt.

2

01-12

Het college van B en W stelt de raad voor om de motie Oosterhoff 'Kwaliteit taaltrajecten' (2007-3534) af te doen. De motie droeg het college op de uitkomst van de pilots op het gebied van kwaliteitsverbetering inburgering te rapporteren, een voorstel te doen voor een vervolgtraject en ¤ 5 miljoen beschikbaar te stellen als de commissie MVP (maatschappelijke ondersteuning, volksgezondheid en participatie) heeft ingestemd met het voorstel. De resultaten van de pilot Werksaam bij Kaleos Educatie zijn gebruikt bij de voorbereiding van de aanbesteding Taal en Participatie 2010-2013. Van de reservering van ¤ 5 miljoen is ¤ 4 miljoen vervallen. Uiteindelijk bleeek ¤ 1 miljoen voldoende om intensieve beegeleiding, coaching, empowerment, inburgeringsstages en examentraining te financieren.

3

01-12

Het college van burgemeester en wethouders heeft heden besloten de gemeenteraad voor te stellen een positief advies uit te brengen aan de minister van OCW betreffende het voorstel tot aanwijzing van het 'Waterproject' als beschermd stadsgezicht. Het te beschermen stadsgezicht omvat twee singeltrajecten door de stad. Als eerste betreft dit het gebied rond de Spoorsingel en Provenierssingel en vervolgens de Westersingel tussen Kruiskade en Westzeedijk, inclusief het Eendrachtsplein. En als tweede het gebied dat globaal de Bergsingel, de Noordsingel, het Noordplein, de Crooswijksesingel en het noordwestelijke deel van de Boezemsingel omvat.

4

01-12

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad voorgesteld de Verordening inburgering Rotterdam 2009 vast te stellen en hiermee de Verordening inburgering Rotterdam 2007 in te trekken. De gemeente Rotterdam gaat over van een aanbodstelsel op een vaststellingsstelsel. Met het vaststellingsstelsel heeft het college de bevoegdheid om iedere inburgeringsplichtige een inburgeringsvoorziening aan te bieden, met een passend aanbod en meer maatwerk. Ook kan het college een aanbod inburgering verplichtend opleggen als daartoe de noodzaak bestaat.

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

1

*

het raadslid drs. T. Harreman (PvdA) over de brandveiligheid van woningen in de gemeente Rotterdam

2

*

de raadsleden mevr. J. Strörmann (SP) en L.P.M. de Kleijn (SP) over Gebrek aan huisvesting voor studentenmoeders



Gemeente Rotterdam