Gemeente Rotterdam
Een schone Tour voor een duurzame en gezonde wereld

Vandaag, exact zeven maanden voor Le Grand Départ van de Tour de France, heeft Tourdirecteur Christian Prudhomme een toelichting gegeven op het parcours van de proloog en de eerste etappe. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde in zijn toespraak de nadruk op het thema New Energy. Met oud-renners en de Nederlandse Tourwinnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen werd er een thermoplastisch logo op het parcours van de proloog aangebracht.

50 procent minder CO2

Volgens burgemeester Aboutaleb was de directie van de Tour de France onder de indruk van de ambitie van Rotterdam om duurzaamheid en bewegen als centrale boodschap te communiceren. "Het gaat er om Rotterdam als fietsstad, fitte stad, duurzame stad en World Port City te profileren. De Tour de France en Rotterdam gaan gelijk op. Rotterdam wil in 2025 de CO2 uitstoot met 50% reduceren. De Tourdirectie wil een schone Tour. Fietsgebruik en het promoten daarvan spelen een belangrijke rol. Le Grand Départ 2010 gaat over sportprestaties en toonaangevende beelden van een wereldstad. De ambities van Rotterdam leveren een belangrijke bijdrage aan een duurzame en gezondere wereld."

Tussensprints

Bij aankomst op het centraal station in Rotterdam werd Christian Prudhomme opnieuw gegrepen door de grote hoeveelheid gestalde fietsen. In zijn speech benadrukte Prudhomme dat de fiets, sympathie, toegankelijkheid en gezondheid symboliseert. "De 'nieuwe energie205' in Rotterdam zal aanstekelijk werken voor de rest van de wereld." Na de vertoning van video van het parcours had Prudhomme nog een primeur. De tussensprints zullen plaatsvinden in Kruiningen, Hoogerheide en Antwerpen.

Blijvende herinnering

Burgemeester Aboutaleb benadrukte in zijn speech dat Le Grand Départ van 2010 nog lang voelbaar zal zijn in Rotterdam.

Binnenkort kan de route van de proloog van de Tour de France gereden worden. Tourdirecteur Christian Prudhomme en wethouder Hans Vervat hebben samen met Joop Zoetemelk en Jan Janssen aan de voet van de Erasmusbrug het eerste logo aangebracht op de negen kilometer lange omloop. Afhankelijk van het weer worden de andere markeringen in januari aangebracht. De duurzaamheid van het materiaal zorgt voor een blijvende herinnering in de stad.