Stijgend vertrouwen in economie

Amsterdam, 04 december 2009

Het consumentensentiment over de economie is gestegen naar het hoogste punt sinds de val van Lehman Brothers. De economie vertoont herstel, maar dat vertaalt zich nog niet in klinkende munt voor de consument.

Consumenten krijgen weer meer vertrouwen in de economie. Wel zijn ze nog negatief gestemd. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Van de 62.500 respondenten noemt bijna de helft (47%) de economische situatie matig tot zeer slecht. Vier op de tien (38%) heeft een neutraal oordeel, terwijl 15% vindt dat de economie er redelijk tot zeer goed voor staat. De pessimisten hebben nog wel de overhand, maar minder overtuigend dan eerder dit jaar. Het vertrouwen staat nu op het hoogste punt sinds september 2008, de maand waarin de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel.

Economisch herstel

De stemmingsverbetering onder consumenten is volgens het ING Economisch Bureau terecht. De economische recessie was weliswaar zeer diep, maar is inmiddels achter de rug (zie het laatste Maandbericht Economie). Wij verwachten dat de economische groei over heel 2010 uitkomt op 1%. Dat is geen spectaculair groeipercentage, maar het is wel een stuk beter dan de krimp van 4% waar de economie in 2009 op afkoerst.

Nog geen herstel portemonnee

Hoe het de economie vergaat, tikt uiteindelijk door in de financiële situatie van consumenten. Toch is het nog even wachten voordat consumenten meer te besteden hebben. De economie groeit namelijk nog niet hard genoeg om volgend jaar nieuwe banen te scheppen. De belangrijkste plaaggeest voor de huishoudinkomens is daarom voorlopig nog de werkloosheid. De huizenmarkt komt nu in rustiger vaarwater (zie Grootste deel huizenprijsdaling achter de rug van 20 november). De daling van de huizenprijs in 2009 komt naar verwachting uit op 6%. Volgend jaar blijft de prijsdaling beperkt tot 2%.

© 2009 ING Economisch Bureau