Fortis Bank
Sluiting vrijwillig bod Fortis Finance op EUR 1,0 miljard uitstaande schuld

Fortis Finance N.V. heeft op 8 november een vrijwillig overnamebod in contanten uitgebracht op al haar uitstaande schulden uit hoofde van het European Medium Term Notes (EMTN) programma en van de Inflation Linked Notes. Fortis Finance Notes werden hoofdzakelijk uitgegeven om de investeringen van de Fortis Groep in verzekerings- en bankactiviteiten te financieren, voor zover deze investeringen niet gefinancierd werden met behulp van het eigen vermogen. Het bod maakt deel uit van het plan om de zaken die te maken hebben met het oude Fortis pro-actief te beheren.

Op 30 september 2008 bedroeg de totale uitstaande schuld van Fortis Finance N.V. EUR 9,3 miljard. Fortis heeft op 8 december 2008 bevestigd dat, ingevolge de voorwaarden van de Notes en gezien de structurele wijzigingen in de Fortis Groep, houders van de Fortis Finance Notes in de gelegenheid werden gesteld om een vervroegde terugbetaling van de Notes te verzoeken. Voornamelijk als gevolg van de vervroegde terugbetalingen was de totale schuldpositie ten tijde van het uitbrengen van het bod gereduceerd tot EUR 973 miljoen.

De aanvaardingsperiode voor het bod ving aan op 10 november en sloot op 30 november. In het kader van het bod zal Fortis Finance EUR 52,7 miljoen extra aflossen op 11 december 2009, de betalingsdatum van de biedprijs uit hoofde van het bod.

De resultaten van het bod per serie van de Notes kunt u vinden op http://www.holding.fortis.com/nl/debtinvestors/fortis_debt_investors.asp

Omdat was gebleken dat niet alle houders van de Notes op de hoogte waren van het feit dat ze konden verzoeken om vervroegde terugbetaling van hun Notes, heeft Fortis tot dit bod besloten, waardoor alle houders van de Notes in de gelegenheid waren om hun Notes ter vervroegde terugbetaling aan te bieden onder dezelfde voorwaarden als die op 8 december 2008 zijn aangekondigd. In het prospectus werd tevens benadrukt, in zoverre dat al onduidelijk was, dat de houders van de Notes van Fortis Finance te maken hebben met het kredietwaardigheidsprofiel van Fortis en niet met het kredietwaardigheidsprofiel van Fortis Bank NV/SA, dat inmiddels deel uitmaakt van BNP Paribas. Uit de beperkte interesse in het bod van de resterende particuliere houders van de Notes en hun bereidheid om de Notes aan te houden, valt op te maken dat ze vertrouwen hebben in hun positie.

Ook na de sluiting van het bod kunnen de houders van de Notes nog altijd besluiten tot vervroegde aflossing in overeenstemming met vooraf bepaalde afsluitingsdata. De eerstvolgende afsluitingsdatum van de laatste maandcyclus is 14 december 2009 (vereffening op 21 december). Met ingang van 2010 gaat Fortis over op kwartaalcycli. In die nieuwe cycli valt de afsluitingsdatum op de tweede maandag van maart, juni, september en december, en vindt de vereffening zeven dagen later plaats. De eerstvolgende afsluitingsdatum in 2010 vindt plaats op 8 maart 2010 (vereffening 15 maart).

Het overnamebod geldt alleen voor België, Nederland en Luxemburg. Dit persbericht vormt geen openbaar aanbod tot aankoop of verkoop noch een verzoek door wie dan ook in enig rechtsgebied waar een dergelijk openbaar aanbod of verzoek niet is toegelaten of door enig persoon voor wie het onwettig is om dergelijk openbaar aanbod of verzoek te doen of aan enig persoon aan wie het onwettig is om dergelijk openbaar aanbod of verzoek te doen. Nergens werden er stappen ondernomen (noch zullen er stappen worden ondernomen) buiten België, Nederland en Luxemburg om een openbaar aanbod mogelijk te maken in enig rechtsgebied waarin daarvoor stappen zouden zijn vereist. Dit persbericht mag om die reden niet openbaar worden verspreid in enig rechtsgebied buiten België, Nederland en Luxemburg waar een registratie-, kwalificatie of enige andere verplichting van kracht is of zou zijn met betrekking tot een openbaar aanbod tot aankoop of verkoop. Elke niet-naleving van deze beperkingen kan een inbreuk betekenen op de financiële wetgeving of regelgeving van andere rechtsgebieden.

Fortis bestaat uit (1) een participatie van 75% in AG Insurance, (2) Fortis Insurance International, (3) een belang van 45% in Royal Park Investments - een entiteit waarin een gestructureerde kredietenportefeuille is ondergebracht - en (4) de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels. AG Insurance is de marktleider in België en de vooraanstaande dienstverlener op de markt voor Employee Benefits. De internationale verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance International) zijn aanwezig in het Verenigd Koninkrijk - waar Fortis de derde grootste speler is op de markt voor particuliere autoverzekeringen - Frankrijk, Hongkong, Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en in joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal - waar Millenniumbcp Fortis een duidelijke marktleider is - China, Maleisië, India en Thailand. Fortis telt momenteel meer dan 10.000 medewerkers.