Ingezonden persbericht


Dinsdag 17 november

MAROKKAANSE GEMEENSCHAP UTRECHT: HOE NU VERDER?

De Marokkaanse gemeenschap in Utrecht maakt voor het jubileumjaar 40 jaar Migratie een aantal opvallende afspraken. Fundamentele verbetering van relaties in de wijken op het gebied van onderwijs, opvoeding en veiligheid staan centraal. Naar initiatief van Mohamed Diba, Omar Essaddik en Abdel Essousi zullen die worden vastgelegd in een handvest. Op 4 december zullen in het Academiegebouw een groot aantal vertegenwoordigers van organisaties hun handtekening zetten. Het handvest wordt een paragraaf in het nieuwe verdrag van de Vrede van Utrecht 2013.

Jubileum
Het jubileumjaar 40 Jaar Migratie Marokko Nederland is voor de Marokkaanse gemeenschap een goede gelegenheid om terug te blikken. Het is vooral ook een moment om afspraken te maken over de invulling van de toekomstige samenleving. Utrechtse instellingen als politie, scholen , wijkorganisaties en sportverenigingen bouwen bruggen tussen verschillende gemeenschappen in de stad en doen dat ook met de grootste gemeenschap van Utrecht: de Marokkaanse.

Charter
Die Utrechtse instellingen en de Marokkaanse gemeenschap maken afspraken, die vastgelegd worden in de vorm van een soort handvest, een charter. Dat wordt een paragraaf van het nieuwe, in 2013 te sluiten, verdrag van de Vrede van Utrecht. Kernmerk daarvan is de eenvoud en de transparantie van die verplichtingen. De ondertekenaars benadrukken het recht op gelijk respect voor alle godsdiensten en de noodzaak van een nieuw begin. De voornemens worden op wijkniveau uitgewerkt en gerealiseerd. Het focusgebied is het dagelijks leven, waarbij veiligheid, opvoeding, leren en werken, sport en cultuur een grote rol spelen.

Partners en ondertekening
De Marokkaanse groepen zijn het eens geworden over de inspanningsverplichtingen waarvoor zij tekenen. Politie, onderwijs, instellingen, bedrijfsleven en overheden zullen een centrale rol in de wijken spelen. Omdat de Universiteit ook nauw betrokken is, zal de ondertekening van het charter in de aula van het Academiegebouw op vrijdag 4 december zijn. In de aanwezigheid van de Marokkaanse ambassadeur en vooraanstaande Marokkaanse vertegenwoordigers uit andere steden zal minister Hirsch Ballin zijn visie geven op de ontwikkeling in Utrecht.

Vrede van Utrecht
De ondertekening van de charter is in het kader van het programma The Utrecht Principles. Vrede van Utrecht onderzoekt de komende jaren hoe voorwaarden voor een langdurige vrede kunnen worden gemaakt. De drie principles die onderzocht worden zijn: Respect voor culturele, religieuze en etnische diversiteit. Kunst, taal en sociale duurzaamheid. Uitwisseling van kennis ten behoeve van maatschappelijke samenhang en vernieuwing. Het handvest is mede tot stand gekomen door bijdragen van de gemeente Utrecht en de stichting Islam en Burgerschap.

NOOT VOOR DE REDACTIE -

Ingezonden persbericht