Gemeente Delft

Toegankelijke OV-halte bij Reinier de Graaf ziekenhuis

Op vrijdag 4 december neemt wethouder Anne Koning om 10.00 uur de vernieuwde bushalte bij het Reinier de Graaf Gasthuis in gebruik. Zij ontvangt bij de halte de heer Blij van de Werkgroep Toegankelijkheid, die met de bus van Veolia een bezoek aan het ziekenhuis zal brengen. De nieuwe bushalte is een zogenoemde toegankelijke OV-halte: met deze haltes is de bus voor iedereen, dus ook minder validen en ouders met kinderwagens, toegankelijk. De halte ligt nu bovendien op een betere plek.

Wethouder Anne Koning hierover: "Volgens de 'Wet Gelijke Behandeling' moeten alle bushaltes vóór 2011 voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Delft ligt goed op schema. We hebben inmiddels al zo'n veertig haltes toegankelijk gemaakt. Er is begonnen met haltes die bij verzorgingstehuizen liggen en andere instellingen waar toegankelijkheid een belangrijke rol speelt. De overige haltes volgen in de loop van 2010."

De halte bij het Reinier is niet alleen aangepast, maar ook verplaatst. Dit is gebeurd op verzoek van de gemeenteraadsleden Rolf Clason en Leja van der Hoek. Voor bezoekers van het ziekenhuis was de afstand van de halte van de bus, komend vanaf het station, naar het ziekenhuis te groot. De halte is nu verplaatst naar de Reinier de Graafweg. Deze bevindt zich tegenover de tegenhalte, op korte afstand van de ingang van het H-gebouw. Het ontwerp voor deze locatie heeft plaatsgevonden in overleg met het ziekenhuis. Voor bezoekers van het B-gebouw voldoet de halte Revalidatiecentrum aan het begin van de Reinier de Graafweg.

Het toegankelijk maken van bushaltes houdt in dat de perrons hoger worden, zodat de vloer van de bus op gelijke hoogte komt met het perron. De bussen van Veolia hebben allemaal een lage vloer. Bovendien moeten sommige haltes (haltekommen) verruimd worden, zodat de bus dicht genoeg tegen het perron aan kan stoppen. Verder wordt bij de halte rekening gehouden met de plaatsing van de abri, de haltepaal en andere obstakels. Deze dienen een minimale doorgangsruimte te hebben, zodat mensen in een rolstoel hiervan geen hinder ondervinden. Tenslotte wordt de toegankelijke halte uitgevoerd met geleidelijnen, zodat blinden en slechtzienden gemakkelijk de ingang van de bus kunnen vinden.

Noot voor de redactie (