Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


offensief van start in Gein

---

Graffiti offensief van start in Gein

2 december 2009

Op vrijdag 4 december a.s. geeft Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu om 11.30 uur de aftrap van het graffiti offensief in winkelcentrum `t Gein. Naast de graffiti wordt tevens de wildplak aangepakt.

Onlangs stemde het dagelijks bestuur in met het `Plan van Aanpak bestrijding graffiti & wildplak' waarmee graffiti en wildplak in stadsdeel Zuidoost gericht wordt bestreden. Hierbij wordt ingezet op schoonmaak, handhaving en preventie.

Wildplak aangepakt
Op een aantal plekken in Zuidoost ontsieren graffiti en wildplak de openbare ruimte. Medio 2007 introduceerde het stadsdeel een nieuwe aanpak tegen wildplak, waarbij stevig wordt opgetreden tegen de opdrachtgevers van wildplak. Via een zorgvuldig juridisch traject krijgen zij een zogeheten dwangsom opgelegd. En gaan ze weer in de fout, dan kunnen zij een boete van dit EUR 250 per opgeplakte poster tegemoet zien. Mede dankzij deze aanpak worden de zuilen tegen wildplak optimaal gebruikt en is de openbare ruimte op veel plekken schoner.

Graffiti verwijderd
Het voorkomen van graffiti is een lastigere opgave omdat veelal niet bekend is wie de afzender van de uiting is. Daarom zal het stadsdeel in samenwerking met belangrijke partners, zoals de winkeliersverenigingen, het GVB en de NS, zich vooral richten op het verwijderen van de graffiti. Stadsdeel Zuidoost neemt hierin het voortouw en richt zich met de schoonmaak op metrostations, fietstunnels en winkelcentra, de plekken waar veelal een hoge concentratie graffiti aanwezig is.

Vuil trekt vuil aan
Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu: "Graffiti en wildplak dragen bij aan de verloedering van een gebied. Vuil trekt vuil aan waardoor er een situatie ontstaat waarbij bewoners zich niet betrokken of verantwoordelijk voelen voor de openbare ruimte en zich zelfs onveilig voelen. Dat patroon willen we doorbreken. Maar we maken niet alleen schoon, we zetten ook in op gerichte handhaving en preventie. We gaan na of we de schade op graffiti-plegers kunnen verhalen. En op plekken waar vaak graffiti aanwezig is, maken we duidelijk welke boete graffiti-plegers riskeren."
---