Vrije Universiteit Amsterdam

Zoo heerlijk eenvoudig. Geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland


* Startdatum: 04-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Zoo heerlijk eenvoudig. Geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland


* Spreker: W.J. van der Meiden


* Promotor: prof.dr. A.A. den Hollander


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Kinderbijbels weerspiegelen de pedagogische visies van de afgelopen eeuwen. Dit blijkt uit het onderzoek van theoloog en journalist Willem van der Meiden.

Nederland heeft een rijke traditie van drie eeuwen kinderbijbels en verwante `vertalingen' van Bijbelgedeelten voor kinderen. Naar deze kinderbijbels - bijna negenhonderd verschillende uitgaven - is niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan. In zijn promotieonderzoek brengt Van der Meiden dit veld in kaart. Hij onderzoekt de ontwikkelingen in het genre en plaatst de kinderbijbels in de context van de theologische, kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van hun tijd. Tevens laat hij zien hoe kinderbijbels de pedagogische visies van de afgelopen eeuwen weerspiegelen. Van der Meiden besteedt aandacht aan de rol van het beeld in kinderbijbels en de Nederlandse ontwikkelingen worden vergeleken met die in het buitenland. Deze bronnenstudie wordt afgesloten met een omvangrijke lijst van in Nederland verschenen kinderbijbels.

Naar aanleiding van de publicatie van dit proefschrift wordt een expositie gewijd aan de geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland in het Comenius Museum in Naarden, van 9 december 2009 t/m 10 april 2010. Info: www.comeniusmuseum.nl.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam