Raad van State


vrijdag 4 december 2009

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg van het bestemmingsplan 'Nieuwe Driemanspolder'. Het plan heeft betrekking op het deel van de Nieuwe Driemanspolder dat op het grondgebied van de gemeente ligt. Het gaat om het gebied tussen Zoetermeer, Den Haag, de rijksweg A4, de Stompwijksevaart, de Molenvaart, het Wilsveen, de Limietsloot en de Ringsloot. Het plan maakt het mogelijk landbouwgrond in het gebied te vervangen door waterberging, natuur en recreatie. De eigenaar van grond in de polder is het er niet mee eens dat een sloot zijn grond zal doorkruisen. Daarom is hij in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905295/10)

10.30 uur

Zitting over de intrekking door het bestuur van het Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het Onderwijs van een aantal subsidies. Het gaat om subsidies die het fonds eerder aan de Lowys Porquinstichting voor Katholiek en Protestants Christelijk Onderwijs in Bergen op Zoom had verleend. De subsidies waren verleend voor de individuele reïntegratie van een aantal leraren die op verschillende christelijke scholen in de gemeente werken. Het fonds heeft de subsidies weer ingetrokken, omdat de stichting niet binnen een jaar facturen en evaluatieformulieren had opgestuurd. De rechtbank in Breda heeft in april 2009 in vier afzonderlijke uitspraken het beroep van de stichting tegen de intrekking ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200903631/1, 200903633/1 200903636/1 en 200903640/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Centrum Haaren' van de gemeente Haaren. Het plan maakt een multifunctioneel centrum en woningbouw in het centrum van Haaren mogelijk. In het centrum zullen onder meer een brede school, een woonzorgcentrum, seniorenappartementen, twee basisscholen, kinderopvang en een sporthal zich vestigen. De totale oppervlakte van het centrum is 20.000 m2. Verder worden er bij het centrum in totaal ruim 100 parkeerplaatsen aangelegd. Op de huidige locaties van de beide basisscholen en in de Kerkstraat mogen in totaal ruim 200 woningen worden gerealiseerd. Een aantal omwonenden is tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen. Zij vrezen voor verkeers- en parkeeroverlast door de komst van het multifunctioneel centrum. Verder vreest een van hen dat de rust op de begraafplaats in de buurt wordt verstoord door het centrum. In afwachting van de behandeling van hun beroep, verzoeken de omwonenden de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200905023/2) Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Zandexploitatie Mill voor het winnen en overslaan van zand en grind in de buurt van recreatiegebied 'Billy Bird Hemelrijk' in Odiliapeel. Een inwoner van Volkel komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat het vrachtverkeer van en naar de zandwinning voor geluidsoverlast zal zorgen. Verder vindt de man dat het provinciebestuur onderzoek had moeten doen naar de gevolgen voor het milieu. (zaaknummer 200901934/1)

14.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sneek om maatregelen te treffen tegen een Lidl supermarkt aan het Sint Antoniusplein in Sneek. Een inwoner van Sneek had om de maatregelen verzocht. Hij vindt onder meer dat het laden en lossen voor geluidsoverlast zorgt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in december 2008 een eerdere weigering van het gemeentebestuur vernietigd, omdat het bestuur beter had moeten ingaan op de bezwaren tegen de geluidsoverlast. Die uitspraak met zaaknummer 200800066/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur de bezwaren van de man tegen de weigering alsnog gegrond verklaard, maar verder geen maatregelen getroffen tegen de supermarkt. Daartegen komt de man in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook twee vastgoedbedrijven die eigenaar zijn van het winkelpand, en de supermarkt zelf komen in beroep. Zij vinden dat de geluidsvoorschriften niet worden overtreden. (zaaknummer 200902766/1)