Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Zuideramstel tegen viaduct Amstelveenlijn

03-december-2009

De gemeentes Amsterdam, Amstelveen, stadsdeel Zuideramstel en de Stadsregio Amsterdam hebben de intentie uitgesproken om lijn 51 om te bouwen tot een volwaardige metrolijn. Het uitgangspunt is steeds geweest dat de metrolijn op het traject Buitenveldertselaan ondergronds aangelegd zou worden.

Vrijdag 27 november zou een intentieverklaring ondertekend worden door bovengenoemde partners. Hierin wordt echter een een viaduct als variant genoemd. Dit is voor het dagelijks bestuur van Zuideramstel reden om de intentieverklaring niet te tekenen.

Tegen viaduct
Portefeuillehouder Verkeer Paul Slettenhaar:We zijn als dagelijks bestuur tegen een viaduct om onder meer de volgende redenen: niet verkeersveilig, sociaal onveilig, inbreuk op het tuinstadkarakter en een ongewenste scheiding in een woonbuurt. Kortom; dat viaduct mag er niet komen.

Het dagelijks bestuur van Zuideramstel steunt wél het streven om de Amstelveenlijn om te bouwen naar metrokwaliteit, en dit gelijk met de oplevering van de Noord/zuidlijn gereed te hebben.

Hieronder enkele fotoimpressies van hoe de Buitenveldertselaan er uit zou komen te zien als Lijn 51 op een viaduct zou worden aangelegd.

Linker foto's: huidige situatie. Rechter foto's: voorgestelde situatie.