PwC: Fusies en overnames industriesector gestegen

04/12/2009 07:00

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 4 december 2009 - De waarden en volumes van fusies en overnames in de wereldwijde industriesector zijn het derde kwartaal van dit jaar gestegen vergeleken vorig kwartaal. Dit blijkt uit een serie van fusie- en overnamerapporten van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). In de metaalsector steeg het volume, vergeleken met het vorige kwartaal, met een kwart. In de chemie daalde het volume, maar steeg de waarde met 100%. In de industriële productie steeg de waarde significant met 272 procent. Volgens de rapporten dienen industriële bedrijven bij hun overnamestrategie steeds meer rekening te houden met eventuele aanpassingen in internationale klimaatregelgeving.

Strategische kopers zijn de grootste investeerders in bijna alle drie segmenten. Financiële investeerders blijven huiverig door de krappe kredietmarkt, slechte economie, focus op eigen bedrijfsvoering en liquiditeitsgebrek. De gemiddelde grootte van de transacties en het aantal grote deals daalde, meer dan één miljard Amerikaans dollar, daalde wel vergeleken met vorig jaar. Kleine transacties blijven de boventoon voeren. "De wereldwijde overnamemarkt in de industriesector heeft de weg naar boven gevonden", zegt Sander Gerritsen, partner en verantwoordelijk voor de industriesector bij PwC. "Positieve signalen komen voornamelijk uit Azië, maar voorlopig halen we het niveau van 2007 en 2008 niet."

Als reactie op een eventueel besluit tijdens de Klimaattop in Kopenhagen zegt Sander Gerritsen dat bedrijven klimaatregelgeving meer moeten meenemen in hun overnamestrategie: "Een eventueel wereldwijd emissierechtensysteem maakt internationale overnames complexer. Het wordt voor industriebedrijven steeds belangrijker om CO2-voetprints van potentiële overnamekandidaten mee te nemen in de besluitvorming."

In de chemische sector werd in het derde kwartaal voor 8 miljard USD aan overnames uitgegeven. Een verdubbeling vergeleken met het vorige kwartaal. Dit kwam voornamelijk door één grote transactie, namelijk de overname van Nufarm Ltd door het Chinese Sinochem Corp voor 2,5 miljard USD. Er werden 17 fusies en overnames in de chemiesector aangekondigd. In de industriële productiesector steeg het aantal transacties ten opzichte van vorig kwartaal van 10 naar 29. De waarde steeg van 1,8 miljard naar 6,7 miljard USD. In de metaalsector werden in het derde kwartaal van 2009 20 transacties met een waarde van 3,5 miljard USD gesloten. In het eerste half jaar waren dit er 34 met een totale waarde van 74,5 miljard USD. Dit kwam met name door één grote overname, Rio Tinto PLC-Western Australian Iron Ore Assets door het tevens Australische BHP Billiton Ltd, van 58 miljard USD.





http://www.pwc.nl