Vereniging Eigen Huis: notaris niet verplichten bij koopakte woning

04/12/2009 08:30

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: notaris niet verplichten bij koopakte woning

Amersfoort, 3 december 2009

Vereniging Eigen Huis voelt er niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. De makelaar of (ver)koper is met behulp van het veelgebruikte standaardkoopcontract in de meeste gevallen prima in staat dit zelf af te handelen. Van de kopers vindt 84% het prima dat het koopcontract bij de makelaar wordt ondertekend, zo blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Kopers en verkopers blijken ook geen problemen bij het opstellen van het koopcontract tegen te komen.

"De consument moet niet worden verplicht om twee keer naar de notaris te gaan; de eerste keer voor het tekenen van het koopcontract en de tweede keer voor de leveringsakte bij de overdracht van de woning. Het geeft alleen de notaris de mogelijkheid om de rekening te verhogen", zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij de vereniging. "Iedereen die dat wil kan nu al voor het koopcontract naar de notaris, maar het mag geen verplichting worden in aanvulling op de overdracht".

Al twintig jaar pleit het notariaat voor uitbreiding van het eigen domeinmonopolie bij onroerendgoedtransacties. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen. Het notariaat is van mening dat een koopcontract, dat verplicht door een notaris wordt opgesteld, een wapen kan zijn in de strijd tegen vastgoedfraude. Vereniging Eigen Huis vindt dat de huidige Wet koop onroerende zaken uitstekend functioneert en gelooft niet dat een verplichte gang naar de notaris effectief zal zijn tegen georganiseerde fraude.

Onrechtmatigheden bij vastgoedtransacties komen vooral voor bij het opstellen van taxatierapporten. Een verplichte notariële tussenkomst lost dit probleem niet op. Strengere eisen aan taxateurs en taxatierapporten helpen wel, aldus Vereniging Eigen Huis. Dit standpunt wordt gedeeld door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de taxatiebranche. Recentelijk namen makelaarsorganisaties NVM en VBO het initiatief voor de oprichting van het Nationale Woning Waarde Instituut (NWWI), dat taxaties gaat verifiëren en een keurmerk afgeeft. De NHG stelt vanaf 1 januari 2010 hogere eisen aan taxatierapporten en accepteert het NWWI keurmerk.





http://www.eigenhuis.nl