Geert van Istendael ontvangt vandaag eredoctoraat Open Universiteit

04/12/2009 08:45

Open Universiteit Nederland

De Open Universiteit reikt vandaag, vrijdag 4 december, een eredoctoraat uit aan de Vlaamse essayist en dichter Geert van Istendael en de Zuid-Afrikaanse hoogleraar en universiteitsbestuurder Brenda Gourley. Dit vindt vanmiddag in Brussel plaats tijdens de academische lustrumviering van de Open Universiteit ter gelegenheid van 25 jaar intensieve samenwerking met Vlaanderen. Voorafgaand aan de uitreiking van de eredoctoraten zal mr. Pascal Smet, Vlaams Minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, de aanwezigen toespreken.

Geert van Istendael

Met de verlening van het eredoctoraat eert de Open Universiteit Geert van Istendael (1947) voor zijn rol als maatschappelijk betrokken cultuurdrager, vooral tot uitdrukking komend in zijn essayistisch werk, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Als geen ander combineert hij verschillende disciplines en maakt complexe onderwerpen op zeer onderhoudende wijze toegankelijk voor een breed publiek.

Het werk van Geert van Istendael kenmerkt zich door een opmerkelijke veelzijdigheid. Zo schreef hij proza en poëzie, vertaalde hij uit het Duits, en schreef hij een groot aantal essays en beschouwingen. Van 1978 tot 1993 was hij verslaggever en nieuwslezer, vanaf 1993 is hij zelfstandig schrijver. Vooral door zijn essayistisch werk is hij bij een groot lezerspubliek bekend geworden.

Weinigen is het gegeven een bijdrage aan een ander dan het eigen vakgebied te leveren, Van Istendael is dat echter gelukt. Zijn notie 'verkavelingsvlaams' is binnen de taalkunde gemeengoed geworden, terwijl hij zelf sociologie en filosofie heeft gestudeerd. Kenmerkend voor Geert van Istendael is ook zijn grote belangstelling voor en kennis van België én Nederland, zijn publicaties handelen over beide landen.

Het eredoctoraat zal aan Geert van Istendael worden uitgereikt door prof. dr. Jaap van Marle, decaan van de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland.

Brenda Gourley

Prof. Brenda Gourley (1943) is Vice-Chancellor (president) van de Britse Open University sinds 2002. Daarvoor was zij acht jaar Vice-Chancellor van de Universiteit van Natal, en daarmee de eerste vrouw op zo'n positie in Zuid-Afrika. Professor Gourley is opgeleid tot register-accountant en begon haar loopbaan in de private sector. Inmiddels is zij al vele jaren warm pleitbezorger van onderwijs als drijvende kracht in de kennissamenleving en als een essentieel instrument voor het aanpakken van ongelijkheid en het bewerkstelligen van sociale rechtvaardigheid, ook op wereldschaal. Zo valt haar persoonlijk engagement samen met de missie van de Britse Open University. Zij heeft deze instelling een nieuw tijdperk binnengeloodst. Een tijdperk met digitale leermaterialen, online leerdiensten en virtuele leeractiviteiten. Onlangs is zij in het Verenigd Koninkrijk uitgeroepen tot één van de meest inspirerende vrouwen in de 'Women in Public Life Awards'.

Het is vanwege haar strategische denkkracht, haar inspirerend en volhardend leiderschap, en haar engagement en persoonlijke missie, waarmee zij grote betekenis heeft gehad voor velen in de wereld die willen leren, dat de Open Universiteit Brenda Gourley een eredoctoraat verleent. Dit zal worden uitgereikt door de rector magnificus van de Open Universiteit, prof. dr. ir. Fred Mulder.

Viering 25 jaar samenwerking

De Open Universiteit Nederland viert op vrijdag 4 december 2009 in Brussel in aanwezigheid van de Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet 25 jaar samenwerking met Vlaanderen. De academische plechtigheid wordt geopend door prof. dr. ir. Fred Mulder, rector magnificus, en Bert Verleysen, student Psychologie met de presentatie '25 Jaar leven-lang-leren bij de Open Universiteit in Vlaanderen en verder'. Daarna spreekt prof. dr. Dirk van Damme de lustrumrede 'Persuasive reasons to innovate higher education: towards more effective, more equitable and more lifelong learning' uit. Tijdens de academische plechtigheid wordt een eredoctoraat overhandigd aan Geert van Istendael en prof. Brenda Gourley. Voorafgaand aan deze uitreiking zal mr. Pascal Smet, Vlaams Minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, de aanwezigen toespreken.





http://www.ou.nl/lustrum2009