Gemeente Dantumadeel


Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Dantumadiel

Vanaf de derde week van december zal het bevolkingsonderzoek naar borstkanker weer plaatsvinden in de gemeente Dantumadiel. Gestart wordt in Feanwâlden. Begin januari zal de onderzoekswagen verhuizen naar Damwâld, waar tot begin februari gescreend wordt. Daarna worden de cliënten in De Westereen en omgeving uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek.

Triemen, Veenklooster, Kollumerswaag en Zwagerbosch behoren tot de gemeente Kollumerland, maar de cliënten in deze plaatsen worden uitgenodigd in De Westereen. Begin maart wordt de screening daar afgerond. De opkomst in Dantumadiel is hoog. In de vorige ronde gaf ruim 81% van de uitgenodigde vrouwen gehoor aan de oproep.

Uitnodiging
Alle vrouwen van 50 tot 75 jaar ontvangen een schriftelijke uitnodiging voor het gratis röntgenonderzoek. Als de in de uitnodigingsbrief genoemde afspraak niet schikt, kan uiteraard een andere afspraak gemaakt worden. Hiervoor kan gebeld worden met de afsprakentelefoon, het nummer staat in de uitnodigingsbrief.

Meest voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Door middel van het bevolkingsonderzoek is het mogelijk borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op genezing sterk toeneemt. Het bevolkingsonderzoek kan echter nooit een garantie geven, helaas is borstkanker niet altijd te zien op een röntgenfoto. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie vindt u op: www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl