Rechtbank Assen


Oefening team beveiliging en KLPD

Op 3 december 2009 rond 17.00 uur heeft een calamiteiten/BHV-oefening plaats gevonden in de Rechtbank Assen.

Deze oefening werd uitgevoerd door het team beveiliging rechtbank Assen, regiopolitie Drenthe, regiopolitie IJsselland en specialistische eenheden zoals het AT NON (arrestatieteam Noord Oost Nederland) van het KLPD (Korps landelijke politiediensten).

De volgende werkwijzen zijn door het team beveiliging getest:
* Ontruiming van het pand.

* Portofoongebruik

* Communicatie tussen verschillende diensten
* De technische aansturingen van beveiligingssystemen
* Beveiligen in- en uitgangen

Het verhaal achter deze oefening

"Er klinkt een schot in de grote zittingzaal â¦"

Het is donderdagmiddag 3 december 2009 tegen 17.00 uur. In de rechtbank Assen is de behandeling van een strafzaak tegen een gewelddadige verdachte net begonnen.

Deze verdachte had de schoonmaakdienst weten om te kopen. Hij heeft de schoonmaakdienst zo ver gekregen een zak met vuurwapens in de zittingszaal te verstoppen op de dag dat hij voor moet komen. Zijn handlangers zouden op de publieke tribune plaatsnemen.

De strafzaak begint en de vrienden van de verdachte schieten letterlijk en figuurlijk te hulp. Er klinkt een schot in de grote zittingszaal â¦

Een gijzeling van de rechter, officier van justitie, advocaat en alle andere aanwezigen in de zaal is begonnen. Diverse eisen worden door de criminelen gesteld, één daarvan is de eis om een vluchtwagen. De regiopolitie Drenthe, de regiopolitie IJsselland worden gewaarschuwd en het pand van de rechtbank wordt door het team beveiliging ontruimd. Even later zijn de speciale eenheden van de regiopolitie, KLPD en de leden van het arrestatieteam aanwezig. Het is een komen en gaan van wagens in de Brinkstraat in Assen. De criminelen worden overmeesterd. Met het vertrek van de criminelen in een gereedstaande vluchtwagen lijkt het verhaal in de rechtbank van Assen te stoppen. Echter, er zijn er ook handlangers in de zittingzaal achter gebleven die de bezoekers op de publieke tribune in gijzeling houden. Ingrijpen is dus noodzakelijk om deze mensen in veiligheid te brengen.

Het zou het scenario van een spannende film kunnen zijn echter gaat het om een gezamenlijke oefening van het team beveiliging, regiopolitie Drenthe, regiopolitie IJsselland, AT NON en een aantal specialistische eenheden van het KLPD.

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 3 december 2009