Ingezonden persbericht


T.a.v. De Raad van Bestuur van Fontys

Geachte mevrouw Meijer, mevrouw de Koning, heer Wintels,

Hierbij neemt de SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad de vrijheid om haar teleurstelling en ongenoegen te uiten over uw besluit om per februari aanstaande de Social Studies van Tilburg naar Eindhoven te verhuizen. Volgens ons is deze verhuizing niet alleen ongewenst voor (en door) studenten en medewerkers van Fontys maar ook voor en door de stad Tilburg in het algemeen. Volgens ons betekent de verhuizing een aderlating voor de stad en een verschraling van het onderwijsaanbod en van het aanbod van zorgmedewerkers.

Wij hebben uiteraard begrip voor de noodzaak van bezuinigen die u aanvoert als argument voor de verhuizing. Het clusteren van opleidingen in Eindhoven zou volgens u goedkoper uitpakken. Concentratie van de studies zou verder de werkdruk voor de organisatie verminderen en de kwaliteit verbeteren. Ook zou de Tilburgse onderwijsmethode kwetsbaar, intensief en risicovol zijn.

De SP betwijfelt of het clusteren van de opleidingen in Eindhoven de gewenste bezuiniging oplevert: Schaalvergroting en centralisering in het onderwijs blijken in de praktijk meestal niet tot een betere kwaliteit of tot besparingen te leiden. Daarnaast vinden we uw twijfel over de Tilburgse onderwijsmethode een gelegenheidsargument: De invoering van die methode is gebeurd onder uw eigen bewind. Nu ineens zou die methode niet goed zijn. Wat overigens studenten aan de Social Studies bestrijden.

De ontstane commotie onder studenten en medewerkers lijkt ook een bewijs te zijn voor onze twijfel over het democratische gehalte van de interne besluitvorming. Een dergelijke ingrijpende beslissing moet je alleen nemen als er genoeg draagvlak voor is. Dat kun je regelen door studenten en medewerkers te laten meepraten en -beslissen. Eigenmachtige top-down-besluiten roepen automatisch (en terecht) weerstand op en zijn bijzonder contraproductief voor het algemene functioneren van een instelling. En dus ook voor het welzijn van studenten en medewerkers en voor de kwaliteit en de effectiviteit van het onderwijs, toch de kerntaak van een onderwijsinstituut als Fontys. Maar dat is een interne zaak binnen Fontys, erkennen wij.

Wat u naar onze mening wél samen met externe belanghebbenden had moeten afwegen, zijn de gezamenlijke belangen van de instellingen die met Fontys samenwerken: De gemeente maar ook onderwijs- en zorg- en welzijnsinstellingen in Tilburg. Zorg- en welzijnsinstellingen worden door de Social Studies nu nog voorzien in hun behoefte aan stagiaires en nieuwe medewerkers op hbo-niveau. Dat wordt vanaf februari ineens een stuk minder vanzelfsprekend. En hoe zit het met de belangen van in Tilburg wonende medewerkers die ineens ofwel moeten verhuizen, reizen of afscheid nemen van hun baan? We verwijzen ook naar de belangen van studenten op het gebied van bijvoorbeeld doorstroming, vervolgstudies en specifieke onderwijsmethodes. Het lijkt er sterk op dat u deze belangen onvoldoende hebt meegewogen in uw besluitvorming.

De SP is van mening dat uw besluitvorming over de verhuizing niet is verlopen zoals het een grote, zichzelf en zijn thuisstad respecterende onderwijsinstelling past. Een dergelijk voornemen had op zijn eventuele merites moeten worden gewogen in samenspraak met alle belanghebbenden, dus ook alle externe partners en met de behartiger van het collectieve belang voor de lokale samenleving: De gemeente.

Wij zien graag uw reactie tegemoet.

Vriendelijke groeten,

Namens de Tilburgse SP-raadsfractie,
Veerle Slegers

tel 06 1001 9604


---- --