Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, VRIJDAG 4 DECEMBER 2009

Debat & Theater over domheid, ofwel het gebrek aan wijsheid en oordeelskracht

Sin City 4

Gespreksleider: Markha Valenta - amerikanist en historica.

Sprekers: Hans Boutellier, directeur van het Jonker Verwey Instituut en Fatima Lamkharrat, columniste en opbouwwerker/trainer.

Acteurs: Huub Brinkhof, Mimoun Boukiour en Sophie de Bree.

Locatie: Koninklijke Schouwburg Den Haag / Het Paradijs. Aanvang: 19.30 uur

Reserveren: www.ks.nl of 0900 3456789

In deze vierdelige reeks met theater en debat neemt Kosmopolis Den Haag hedendaagse vormen van deugden en ondeugden onder de loep. Na 'mateloosheid', 'eigendunk' en 'gemakzucht' staat in de laatste aflevering centraal: DOMHEID of het gebrek aan oordeelskracht en wijsheid.

"Het Nederland van nu is als samenleving de balans kwijt," aldus socioloog Shervin Nekuee in de aflevering over 'Gemakzucht of het gebrek aan toewijding'. De toewijding van het verlegen en bedachtzame Nederland dat hij in zijn eerste jaren als immigrant leerde kennen kan volgens hem de inspiratiebron zijn voor het herstel van die balans. Onderwijs- en cultuurexpert Hans Muiderman was huiverig voor een teveel aan toewijding, dat blind maakt voor eigen fouten en leidt tot gemakzuchtig denken en handelen. Beiden waarschuwden tegen een teveel aan 'junkfood voor de geest' waardoor een goed oordeel niet meer mogelijk is. Hierover meer in de slotaflevering van SIN CITY: 'Domheid, of het gebrek aan oordeelskracht en wijsheid.'

Over Sin City - Levenskunst in een new urban culture

Sin City beproeft de moderne mens op het vermogen tot weldoordacht handelen. Met korte sketches en improvisaties brengen acteurs helden en hufters tot leven. Sprekers die dagelijks te maken hebben met morele frictie in de omgangsregels, zorgen voor ethische gespreksstof over actuele grootstedelijke dilemma's.

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE SPREKERS

Markha Valenta - Gespreksleider Sin City
Amerikanist, historica en wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van religie en democratie aan de Universiteit van Amsterdam en voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De laatste jaren heeft zij onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse en Amerikaanse politieke en publieke reacties op moslims. Voor de WRR werkt ze mee aan het project Religie en het publieke domein, vooral met betrekking tot internationale ontwikkelingen.

Hans Boutellier is algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor advies en innovatie op sociaal-maatschappelijk terrein in Utrecht; en bijzonder hoogleraar politie- en veiligheidsstudies aan de Vrije Universiteit. Hij is auteur van gelouterde naslagwerken over de thema's veiligheid en burgerschap.

Fatima Lamkharrat is senior-opbouwwerker bij SONOR in Rotterdam-Noord, columniste voor het Tijdschrift Sociale Vraagstukken (TSS) en trainer bij haar eigen bedrijf Fatima@Work. Haar werk kenmerkt zich door een grote en gedreven inzet op een breed sociaal-maatschappelijk gebied zoals de emancipatie van meisjes en vrouwen, de positie van moslima's in de islam en de islam in de samenleving.



Ingezonden persbericht