Het relinen van een oude eivormige betonbuis uit 1897


Aan de 's-Gravezandenlaan in Den Haag is een voor Nederland uniek project van start gegaan

DEN HAAG, 20091203 -- Aan de `s-Gravenzandelaan in Den Haag is een voor Nederland uniek project van start gegaan. Het relinen van een oude eivormige betonbuis door middel van een eivormige HDPE-buis. In Duitsland wordt deze techniek al jaren succesvol toegepast, mede door de snelle montage en de gegarandeerde levensduur van minimaal 50 jaar. De gemeente Den Haag koos voor deze reliningsmethode vanwege de kostentechnische voordelen, de hogere verwerkingssnelheid en de mogelijkheid om met lichter materieel te kunnen werken, wat minder overlast voor de omgeving inhoudt. Het werken met een HDPE-buis maakt relining van grotere lengten mogelijk.

Alle voordelen van het gebruik van een HDPE-buis zijn voor relining met HDPE buis van toepassing. De HDPE-buis heeft geen last van zettingen en is zeer goed bestand tegen rioolgassen en is gegarandeerd dicht, zo is er geen kans op wortelingroei. Bij de productie of het gebruik van HDPE als materiaal komen geen giftige dampen vrij en het materiaal is volledig recyclebaar!

Voor dit project in Den Haag wordt de eivormige betonbuis uit 1897; (800-1200), gerelined om als bergingsriool dienst te kunnen doen. Meeuwisse Nederland B.V. heeft de oude rioolbuis van ongeveer 400 meter in het midden opengebroken en vanaf dat punt wordt de buis aaneen gelast en in het betonriool geschoven. De 174 delen eivormige HDPE-buis van 2.3 meter zijn in de productiefaciliteit van Beuker kunststoffen B.V. in Opmeer door middel van spieggellassen verlengd naar stukken van 4.6 meter. Deze buizen worden in Den Haag op de bouwlocatie verwerkt.

Er is op maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 december gelegenheid de bouwlocatie te bezoeken.





Ingezonden persbericht