Ingezonden persbericht



Sint op de bres voor West


Aanstaande vrijdag bieden Klimaat Klaas en zijn Energie Pieten de directeur van

woningcorporatie Bo-Ex een verlanglijstje aan met energiebesparende wensen. Eerder deze week hielp GroenLinks Utrecht de Groenheiligman met het verzamelen van de lijstjes met daarop wensen en verlangens van bewoners van complex 507 in Lombok. De woningbouwcoöperatie neemt namelijk deel aan het project om van West de eerste energieneutrale wijk van Utrecht te maken. Bo-Ex heeft onlangs echter expliciet gesteld dat complex 507 buiten dit project valt.

GroenLinks streeft ernaar dat heel Utrecht energieneutraal wordt. West is een mooi begin wat dan ook serieus moet worden opgepakt. Bewoners van complex 507 zitten te springen om renovatie. Hun woningen zijn slecht of niet geïsoleerd en Bo-Ex voert al jarenlang geen structureel onderhoud uit. GroenLinks wil dat de huidige bewoners een beslissende stem krijgen bij de aanpak van het onderhoud van hun woningen en de keuze voor renovatie. Raadslid en woordvoerder Pepijn Zwanenberg: "Juist complex 507 leent zich uitstekend voor renovatie. omdat het daar op dit moment het meest urgent is. Door renovatie blijven De Amsterdamse School panden blijven bestaan en problemen als warmteverlies worden aangepakt, waardoor het energieverbruik en de kosten voor bewoners dalen."

Er is in Utrecht vooral behoefte aan voldoende goedkope woningen. Daarom moeten we zuinig zijn op de bestaande voorraad (sociale) huurwoningen. Om de diversiteit die Lombok zo aantrekkelijk maakt, te behouden. De woningen van complex 507 zijn nog steeds zeer populair. Eerdere plannen van Bo-Ex behelsden sloop van 60% van de woningen. Zwanenberg: "De bewoners maar ook de wijkraad hebben keer op keer aangegeven dat zij willen dat álle woningen opgeknapt worden. GroenLinks is het daarmee eens. Het complex is niet alleen bijzonder qua bouwstijl, het is ook belangrijk dat deze sociale huurwoningen met zijn bewoners voor Lombok behouden blijven. Achterstallig onderhoud mag nooit een reden zijn voor sloop."

Vrijdag 13:00 uur zal Klimaat-Klaas, geflankeerd door zijn Energie Pieten, een half uurtje uit zijn drukke agenda vrijmaken om de verlanglijstjes van bewoners aan Bo-Ex directeur Klinkenberg te overhandigen. Fractievoorzitter Marry Mos zal namens GroenLinks het woord voeren. U bent van harte uitgenodigd om onder het genot van pepernoten en marsepein de overhandiging bij te wonen.

Vrijdag 4 december, 13:00 Kanaalstraat 159 Utrecht, op de stoep voor Wishing Well.



Ingezonden persbericht