Dancing on the edge


Theater en dans uit het Midden-Oosten

ROTTERDAM, 20091125 -- Op vrijdag 4 december organiseren het Dancing on the Edge festival, Kosmopolis Rotterdam en studententijdschrift Join een multimediale bijeenkomst in De Unie in Rotterdam. Choreografen, journalisten en studenten gaan met elkaar in discussie over kunst, media en engagement en de vrijheid van expressie in het Midden-Oosten én in Nederland.

Choreograaf Omar Rajeh vertelt over zijn voorstelling The Assassination of Omar Rajeh, waarin de moorden op journalisten in Libanon centraal staan. Onder leiding van Koen Kleijn (journalist/filmmaker) gaat componist Merlijn Twaalfhoven met hem in gesprek over de vraag of kunstenaars de taak hebben om in voorstellingen maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten. Studenten journalistiek van INHolland Select Studies presenteren hun videoreportage over hiphop in Jordanië. Journalisten en fotografen gaan met elkaar in discussie over de (on-)mogelijkheid van journalistiek in het Midden-Oosten. Chef redacteur Join Marten Blankensteijn gaat met collega journalisten Inaam el Jazaeri en Ayatollah Musa in discussie met studenten journalistiek over berichtgeving over het Midden-Oosten in de Nederlandse media. De jonge journalisten van Join dragen voor uit hun artikelen over homoseksualiteit, journalistiek en lingerie onder de boerka in Jordanië.

Datum: Vrijdag 4 december
Locatie: De Unie - Rotterdam
Tijdstip: 14.00 uur - 16.30 uur
Entree: Gratis. Deelnemers betalen halve prijs voor de voorstelling The Assassination of Omar Rajeh (6 december). Normale prijs: ¤ 22,00 (rang 1), ¤ 18,00 (rang 2) en ¤ 15,00 (rang 3)
Reserveren: reserveringen@kosmopolisrotterdam.nl
Meer informatie: www.beyondyourworld.nl en www.dancingontheedge.nl

Dancing on the Edge Festival - The Assassination of Omar Rajeh
Dancing on the Edge, dat in december 2007 een succesvolle eerste editie beleefde, vindt plaats in vier steden. Van 29 november tot 6 december zijn er voorstellingen in Amsterdam, Groningen en Den Haag, van 6 tot 13 december worden uitvoeringen gegeven in Utrecht en Rotterdam. Het festival biedt eigentijdse choreografen en theatermakers uit het Midden-Oosten een platform. Een aantal voorstellingen is in coproductie met Nederlandse kunstenaars speciaal voor het festival gemaakt. Veel producties zijn gecreëerd en worden uitgevoerd door vrouwen. Alle dans- en theatervoorstellingen op het festival zijn eigentijds, uitdagend, en beïnvloed door kwesties die spelen in het Midden-Oosten.
Op 6 december staat de voorstelling The Assassination of Omar Rajeh op het programma. In de voorstelling staan de moorden op journalisten in Libanon centraal en daarmee het belang van het geschreven woord in de Arabische samenleving en het gevaar van het uiten van afwijkende meningen. Omar Rajeh vraagt zich met deze voorstelling ondermeer af: hoe verhoudt je je als kunstenaar tot geweld in de maatschappij? Heb je de taak om in voorstellingen maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten en zo ja, heeft dit nut? www.dancingontheedge.nl

Join december - Jordanië special
Join is het gratis studententijdschrift over verre reizen, cultuur en de wereld. Join december staat boordevol verhalen over bijzondere plekken en ontmoetingen, interviews en achtergronden over Jordanië en de rest van de wereld. Jordanië: land van nomaden, hoofddoekjes en koning Abdullah - maar ook van sexy lingerie, homo's en breakdancers. En van mislukte voetballers, falende terroristen en erg geslaagde liefdes. En de rest van de wereld: pistolen, rum en drugsbazen in Colombia, het jongste Tweede Kamer-lid ooit, de allermooiste plek op aarde volgens Jelle Brandt Corstius, straatarme Congolezen in hun Armani-outfit en minister Koenders.
Join wordt gemaakt door een wisselende redactie van studenten journalistiek en verschijnt vier keer per jaar. Het achtste nummer van Join is geschreven door studenten journalistiek van INHolland Select Studies uit Rotterdam. Met het Beyond (y)our World programma van mediastichting lokaalmondiaal reisden zij naar Jordanië. Ervaringen van de studenten zijn gebundeld in Join. Zie ook: www.beyondyourworld.nl.

Kosmopolis
Kosmopolis Rotterdam gebruikt kunst en cultuur om mensen van verschillende culturele achtergronden nieuwsgierig te maken naar elkaars levensstijl, elkaars manieren van doen. En zo hopen we dat mensen, hoe verschillend ze ook zijn en willen blijven, toch iets met elkaar kunnen delen, de barrières minder worden, de vooroordelen genuanceerd, de afstand verkleind, overeenkomsten herkend en erkend, het gesprek op gang komt.
Kosmopolis Rotterdam wil verbanden leggen tussen mensen in de wijken en culturele instellingen. Tussen ouderen en jongeren van uiteenlopende achtergrond. Tussen doeners en denkers. Met al deze partijen zet Kosmopolis Rotterdam op diverse locaties in de stad een gevarieerd activiteitenprogramma op. Ieder evenement is denkbaar, als het maar nieuwsgierig maakt naar elkaars verhaal, geschiedenis en cultuur. Als het maar begint met de actualiteit en verder gaat dan de wereld buiten onze eigen beleving. www.kosmopolisrotterdam.nl





Ingezonden persbericht