Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eddy van Hijum (CDA) omarmt individueel onderzoek naar inzetbaarheid 'Terugkerende Arbeids Participatie Scan voor iedere Nederlander'

DEN HAAG, 3 december 2009 - 'Als we van mensen verlangen dat ze langer gaan werken en beter participeren, moeten we iedereen ook écht ondersteunen om dit voor zichzelf vorm te geven. Een periodieke, vrijwillige Arbeids Participatie Scan kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn.' Deze uitspraak deed Tweede Kamerlid Eddy van Hijum bij de presentatie van het boek Een typisch Nederlands beroep, Kroniek van honderd jaar arbeidsdeskundigheid.

Tijdens de presentatie van het boek sprak Monique Klompé, voorzitter van beroepsvereniging NVvA en kenniscentrum AKC, de verwachting uit dat mensen in de toekomst zelf volledig verantwoordelijk worden voor hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Klompé pleit daarom voor de introductie van een Arbeids Participatie Scan: een periodieke check op arbeidsvitaliteit en gezondheid die mensen handreikingen biedt om gezond en vitaal te (blijven) leven en werken. Arbeidsdeskundigen zouden sectoren, bedrijven èn individuen zo op een heel praktische manier kunnen ondersteunen bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid. De Arbeids Participatie Scan moet volgens Klompé voor iedere Nederlander beschikbaar zijn en aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Sectorale aanpak
Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) nam het eerste exemplaar van het boek Een typisch Nederlands beroep in ontvangst. Volgens Van Hijum kunnen arbeidsdeskundigen een belangrijke bijdrage leveren aan het streven om werknemers zo lang mogelijk en met plezier aan het werk te houden. Met name door gericht advies rond duurzame inzetbaarheid kunnen arbeidsdeskundigen grote toegevoegde waarde bieden. 'Een periodieke scan, waarin je met elkaar kijkt hoe het gaat, kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn.' Qua financiering denkt Van Hijum primair aan een sectorale aanpak. 'Arbeid en gezondheid is een zaak van werkgevers en werknemers en kan het best via de sectoren - binnen de arbeidsrelaties - worden geregeld.'

Het jubileumboek Een typisch Nederlands beroep. Kroniek van honderd jaar arbeidsdeskundigheid belicht verleden, heden en toekomst van de beroepsgroep. Arbeidsdeskundigen, op dit moment circa 2.400 in getal, werken anno 2009 in uiteenlopende werkvelden: bij UWV, verzekeraars en re-integratiebedrijven, bij grotere bedrijven en gemeenten, maar ook in de eerstelijnszorg, bij justitie en bij pensioenfondsen.

Een typisch Nederlands beroep, Kroniek van honderd jaar arbeidsdeskundigheid. Omvang 96 pagina's. Winkelprijs E 17,50. Te bestellen via www.voc-uitgevers.nl; ISBN: 978-90-79812-03-5.

= = =
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht