Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verkiezingsprogramma CDA-Leiden 2010-2014: Beter voor Leiden

Daadkracht, creativiteit en verantwoordelijkheid zijn nodig om Leiden sterker en beter te maken. Zeker in de huidige economisch crisis is dit nodig. Dit vraagt om een gezamenlijke inzet van gemeente, inwoners, ondernemers en instellingen om de kansen voor Leiden beter te benutten. In het verkiezingsprogramma 'Stad van Kansen' kiest het CDA Leiden voor gerichte investeringen in de Leidse economische pijlers "kennis" en "cultuur". Zo worden blijvende werkgelegenheid in Leiden, bedrijvigheid en solide inkomsten voor de voorzieningen voor de stad gegarandeerd. Voor het CDA Leiden staat financiële degelijkheid juist in deze moeilijke tijden voorop: het geld voor stedelijke voorzieningen moet eerst worden verdiend voordat het kan worden uitgegeven. Leidraad daarbij is de versterking van de economische pijlers "kennis" en "cultuur" als de grote banenmotoren voor de stad. Investeringen in wegen en parkeerplaatsen, hervorming van de woningmarkt en meer aandacht voor veiligheid vormen belangrijke randvoorwaarden voor een verdere groei van de economie en verbetering van de leefbaarheid in de stad. Daarnaast staat het CDA voor een beleid waarin iedereen meedoet en niemand alleen staat. Het CDA wil ruimte voor jonge gezinnen om door te groeien, voor ouderen om actief en veilig van hun oude dag te genieten en voor alle inwoners een sociale en leefbare stad om te wonen en samen te leven. Het CDA kiest de komende periode voor een krachtig integratiebeleid, waarbij het leren van de Nederlandse taal voorop staat. 'Als het nodig is voor een beter Leiden, gaat het CDA moeilijke keuzes niet uit de weg', zegt CDA-wethouder en lijsttrekker Jan-Jaap de Haan. 'Hiermee kunnen we op 3 maart volgend jaar naar de kiezer'. Het CDA kiest voor:

· Een sterkere economie door investeringen in het Bio Science Park en in de binnenstad. Met het Aalmarktplan moet het winkelgebied verbetert worden. Ook wil het CDA creatief en innovatief ondernemerschap stimuleren, o.a. in de Meelfabriek.
· Een betere bereikbaarheid door een zorgvuldige inpassing van de Ringweg Oost en de Rijnlandroute en aanpak van de files op het Lammenschansplein.
· Tenminste 1500 extra parkeerplaatsen bij de Morspoort en onder de Garenmarkt; Parkeren in de wijken buiten de singels blijft gratis.
· Een levendige binnenstad met versterking van het historisch karakter en volop cultuur. Poppodium De Nobel wordt gebouwd, de Lakenhal gerenoveerd en het LAK-theater blijft open.
· Leefbare wijken met voldoende voorzieningen voor ouderen, en veilige speel- en sportplaatsen voor jonge gezinnen en hun kinderen. Het Huis van de Sport biedt toekomst voor verenigingen en topsport. Samen met de regio wordt een nieuwe ijshal gebouwd.
· Meer veiligheid door een stevige aanpak van criminaliteit, hangjongeren en graffiti. Cameratoezicht op onveilige plaatsen. Het aantal coffeeshops wordt gehalveerd.
· Dat tegenover iedere uitkering staat een tegenprestatie door werktraject of scholing. Een duidelijk integratiebeleid zorgt ervoor dat allochtonen met een goede kennis van de Nederlandse taal volop deelnemen aan werk, verenigingsleven en samenleving.
· Een groene stad door de aanleg van een groene Singelrand, behoud van stad- en polderparken, waaronder de Oostvlietpolder, en meer groen in de wijken.
· een aantrekkelijke studentenstad, waar voldoende woonruimte en een goed uitgaansleven jonge mensen ook na hun studie aan de stad blijft binden.
· Lage lasten, minder regels en een betrouwbaar bestuur. Invoering van de 'Lenferink-norm' zorgt er voor dat ambtenaren en interim-managers niet meer verdienen dan onze burgemeester. ======
Het gehele verkiezingsprogramma is te vinden op http://www.cdaleiden.nl