Partij van de Arbeid
Den haag, 4 december 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

(vervolgvragen bij de vragen onder nummer 639) aan de minister van Justitie over het bericht dat de gemeente Eindhoven een pedofiel weert. (Ingezonden 21 oktober 2009)


1. Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving van in RTL-4 over de vrijlopende pedofiel uit Eindhoven die weer contact zoekt met zijn slachtoffers en de uitspraak van de rechter inzake het gebiedsgebod opgelegd door de burgemeester Utrechtse Heuvelrug?{1}


2. Zijn de berichten dat de genoemde man recent contact heeft gezocht met een 10-jarige jongen waar? Hebben eerdere slachtoffers naar aanleiding van recente contactpogingen melding dan wel aangifte bij de politie gedaan?


3. Mag een veroordeelde pedoseksueel contact opnemen met de kinderen hij eerder heeft misbruikt? Maakt het daarbij verschil of er sprake is
van een onherroepelijk vonnis? Op welke wijze worden slachtoffers van een dergelijk misdrijf tegen een dader of verdachte beschermd?


4. Deelt u de mening dat het risico op herhaling hier aanwezig is getuige het feit dat deze pedofiel weer contact zoekt met zijn slachtoffers? Zo ja, kan dit aanleiding geven tot het onmiddellijk in hechtenis nemen van de man? Zo nee, waarom niet?


5. Weet u waar de genoemde zedendelinquent verblijft? Wie heeft op dit moment contact met hem of zou met hem contact moeten hebben?


6. Wat vindt u ervan dat een zedendelinquent vrij rondloopt zonder enig toezicht of begeleiding?


7. Deelt u de mening dat het ongewenst is dat individuele gemeenten weigeren deze zedendelinquent in hun gemeente te huisvesten en hiermee geen controle en zicht meer bestaan op waar hij mee bezig is? Zo ja, welke snelle en doeltreffende maatregelen kunt u nemen om aan deze situatie een einde te maken? Zo nee, waarom niet?


8. Wat is de stand van zaken van de onlangs aangekondigde wetswijziging die het mogelijk moet maken dat een nog niet onherroepelijk· veroordeelde pedofiel zich toch al aan toezicht moet onderwerpen? Kan door middel van een spoedwet snel aan deze situatie tegemoet
worden gekomen?


9. Kunnen bovenstaande vragen en de genoemde vragen ingezonden op 21 oktober jl. voor aanstaande dinsdag 8 december om 12.00 uur worden beantwoord?

{1} www. Rtl.nl, 3-12-2009