Beslissingen van de Vlaamse Regering

04/12/2009 14:00

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het decreet over de ontbinding van het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) delegeerde de opheffing van de VLAO-reglementering aan de Vlaamse Regering. Ondertussen zijn alle maatregelen uitgevoerd om de activiteiten, middelen en personeel van het Vlaams Agentschap Ondernemen over te hevelen naar het nieuwe Agentschap Ondernemen . De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, het besluit definitief goed dat het decreet uitvoert.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) verplicht de Europese lidstaten om alle maatregelen in hun interne rechtsorde op te heffen die het vrije verkeer van diensten en de vrijheid van vestiging binnen de Europese markt zouden kunnen belemmeren, tenzij deze noodzakelijk en evenredig zijn . In het kader van het omzettingsproces van de EDRL binnen de Vlaamse overheid gaat de Vlaamse Regering definitief akkoord met de opgestelde positieve lijst van regelgeving die onder het toepassingsgebied van de EDRL valt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten en viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering verklaart de functie van secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie vacant . Ze keurt meteen de voorgestelde selectieprocedure en de functiebeschrijving goed. Een extern selectiebureau zal de werving begeleiden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Verdrag ter bescherming van het cultureel erfgoed onder water . Het Verdrag wil het volledige erfgoed van de mensheid dat zich onder water bevindt, beschermen tegen de risico's van plunderingen en ongecontroleerd commercieel gebruik. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening & Onroerend Erfgoed (SARO), de Strategische Adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC), de MiNa-raad en de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de protocollen van aansluiting bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel goed. Daardoor zijn sinds 1 januari 2009 het Ondersteunend Centrum van het Agentschap voor Natuur en Bos, het Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Eigen Vermogen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Jobpunt Vlaanderen en de Vlaamse Woonraad aangesloten bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel. Het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics sluit aan sinds 1 juli 2009.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Het kabinetsbesluit van de Vlaamse Regering bepaalt dat zij een beroep kan doen op personeelsleden uit de Vlaamse administratie voor het vervullen van facilitaire ondersteunende taken . Voor de uitvoering van deze bepaling is een wijziging aan het Vlaams personeelsstatuut nodig. Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State verleent de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Het personeelsstatuut van de arrondissementscommissarissen komt grotendeels overeen met het Vlaams personeelsstatuut. Arrondissementscommissarissen hebben echter geen recht op verlof voor loopbaanonderbreking. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit dat het statuut vaststelt van (adjunct-)arrondissementscommissarissen, voor de mogelijkheden tot het nemen van loopbaanonderbreking. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid werd in 2005 het agentschap RO-Vlaanderen opgericht. De benaming bleek echter aanleiding te geven tot verwarring, aangezien RO vaak wordt gelezen als 'Ruimtelijke Ordening', waarbij het werkgebied Onroerend Erfgoed wordt vergeten. Een nieuwe naam moet de herkenbaarheid van het agentschap en van de verschillende divisies vergroten. De Vlaamse Regering wijzigt daarom de benaming van het agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed in het agentschap Ruimte en Erfgoed .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege

Na advies van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en na overleg met de Rijksarchivaris, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de bestuurlijk-adminstratieve archiefwerking . Het heeft als doel om deze bevoegdheid op te nemen en een effectieve en efficiënte regeling te creëren voor het kwaliteitsvol archiefbeheer bij de Vlaamse overheidsinstanties. Zo wordt de eigen informatiehuishouding geoptimaliseerd en wordt de informatiezoekende burger ondersteund en het documentaire erfgoed gevrijwaard. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu nog advies gevraagd bij de Raad van State en bij de Privacycommissie.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Pascal Smet

Louis Van Buyten, secretaris-generaal van het departement Onderwijs en Vorming gaat op 20 februari 2010 met pensioen. In dit kader verklaart de Vlaamse Regering de functie vacant en beslist ze de selectieprocedure op te starten. Ze keurt de functiebeschrijving goed en duidt een selectiebureau aan dat de wervingsprocedure zal begeleiden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In het kader van het decreet over het georganiseerd vrijwilligerswerk in de welzijn- en gezondheidssector hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan twee besluiten. Het eerste regelt de rekrutering, onthaal en vorming; de afsprakennota en de verzekering van de vrijwilligersorganisaties. Het tweede regelt de erkenning en de subsidiëring van het autonoom vrijwilligerswerk. Beide besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Vlaanderen wil transport via de binnenvaart stimuleren. Een studie toonde aan dat er een groot potentieel bestaat voor palletvervoer via de binnenvaart, maar uit proefprojecten bleek ook dat een duurzame omschakeling van palletvervoer over de weg naar de waterweg een meerkost met zich meebrengt. Een steunmaatregel voor palletvervoer via de binnenvaart is een belangrijke katalysator om bedrijven ertoe aan te zetten de stap te zetten naar het vervoer van palletten via het water. Mits aanvaarding door de Europese Commissie keurt de Vlaamse Regering daarom een steunmaatregel goed voor een bedrag van 1,5 miljoen euro voor het vervoer van palletten via de binnenvaart.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Artikel 20 van dit besluit schrijft het gebruik voor van een taxameter en randapparatuur met opslagcapaciteit voor elektronische gegevens. Overeenkomstig artikel 79 beschikken de taxi-exploitanten over een termijn van vijf jaar om dergelijke apparatuur aan te schaffen. Deze termijn verstreek op 20 september 2008 en werd al twee maal verlengd. Deze overgangsperiode wordt nu een laatste keer met zes maanden verlengd tot 1 juli 2010 om de installatie van de vereiste apparatuur geordend te laten verlopen, zowel voor de installateurs als voor de taxi-exploitanten. Over het besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits bepaalde voorwaarden stemt de Vlaamse Regering in met de bepalingen van de komende federale wet over het aanduiden van de instanties voor de handhaving van Europese Verordeningen en voor het spoor- en luchtvervoer van personen .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Met ingang van 1 september 2009 is Eddy Storms benoemd tot raadslid van de Raad voor vergunningsbetwistingen . De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt dat dit ambt voltijds wordt uitgeoefend en onverenigbaar is met bezoldigde beroepsactiviteiten. De Vlaamse Regering kan een afwijking toestaan voor een deeltijds lesgeverschap aan een instelling voor hoger onderwijs . Eddy Storms geeft deeltijds les aan het departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde van de Hogeschool Gent en de faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven. De Vlaamse Regering keurt daarom de afwijking goed die hem toestaat om deeltijds lesgeverschap te verrichten aan twee instellingen voor hoger onderwijs.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal en na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot defintieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein 'Heirenbroek' in Herentals '.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet voor de uitbetaling van de schoolpremie in het begrotingsjaar 2009.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering bekrachtigt het huishoudelijk reglement van het Milieuhandhavingscollege . Het college is een administratief rechtscollege en doet uitspraak over het beroep dat wordt ingesteld tegen een beslissing van de gewestelijke entiteit houdende de oplegging van een alternatieve of een exclusieve bestuurlijke geldboete.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het integraal waterbeleid werden de milieudoelstellingen vastgelegd voor oppervlakte- en grondwater die uiterlijk tegen 22 december 2015 moeten worden bereikt, en werd een voorstel gedaan voor milieukwaliteitsnormen voor waterbodems . Voor het vaststellen van die normen wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel Vlarem I en Vlarem II. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de MiNa-raad, bij de SERV en bij de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van het Onderwijsdecreet XIX hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit tot bekrachtiging van een aangepast Accreditatie- en Toetsingskader van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het betreft onder meer de oprichting van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad, een wijziging van de indientermijnen voor de accreditatieaanvraag en een wijziging van het toepassingsgebied van de NVAO. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het gewijzigde reglement bekrachtigt van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het Structuurdecreet dat de bachelor-masterstructuur invoerde regelde ook de oprichting van de NVAO, die instaat voor de accreditatie van de opleidingen. Het Structuurdecreet bepaalt tegelijk dat de NVAO bepaalde bestuursbeginselen in een reglement moet vastleggen, en dat dit reglement maar uitwerking heeft nadat het bij decreet is bekrachtigd. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de VlOR en de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners en met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de kwaliteit van het onderwijs voor wat het luik 'rechtspositie' betreft. De uitvoeringsmodaliteiten van het decreet worden vastgelegd: berekening dienstanciënniteit, vastleggen generieke competenties, samenstelling selectiecommissies, samenstelling en werking van de raad van beroep en de beroepsprocedures, salarisschalen inspecteurs en de leden van de pedagogische begeleidingsdiensten, bedragen voor forfaitaire vergoedingen, prestatie- en vakantieregeling.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent telkens 400 aanvullende lesuren toe aan acht centra voor volwassenenonderwijs , ter stimulering en ondersteuning van het gecombineerd onderwijs . Gecombineerd onderwijs is een nieuwe didactische werkvorm voor volwassenenonderwijs, waarbij contactonderwijs wordt gecombineerd met afstandsonderwijs.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel