Ingezonden persbericht


OBA Live is een dagelijkse talkshow over samenleving, religie, cultuur en politiek. Ook wordt er elke dag live-muziek ten gehore gebracht rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek).

Dinsdag 8 december 19.00-21.00 uur radio 5
Presentatie: Abdellah Dami

OBA Live staat deze week in het teken van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december

Hoofdgast
Onze hoofdgast is Elisabetta Plebani. Zij is programma coördinator Centraal-Azië van Press Now, de organisatie die media opzet en ondersteunt in conflictgebieden. Plebani geeft ons een kijkje achter de schermen van Centraal-Azië waar nieuwe vrijheden hand in hand gaan met een terugkeer naar beperkende tradities en een groeiend religieus conservatisme.

Islamitische Canon
In de Islamitische canon pleit studente Lamyae Aharouay, voor het boek Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. In het boek laat Luyendijk met pakkende voorbeelden zien hoe de media ons een gefilterd, vervormd en gemanipuleerd beeld van het Midden-Oosten geven.

Kwestie van de Week
In Kwestie van de Week Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik over de positie van de Palestijnen en waarom zij het internationale en morele recht aan hun kant hebben staan.

Net terug uit New York vertelt de kersverse VN- jongerenvertegenwoordigster Elsa van der Loo over haar ontmoeting met koningin Beatrix bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Dit jaar wordt het Iraans Film Festival voor de vierde keer gehouden. Het is het eerste filmfestival in Europa dat zich volledig richt op de hedendaagse Iraanse filmcultuur. Na het succes van de afgelopen jaren is het festival verhuisd naar Zaandam. Wat draait er en waarom moeten we er naar toe? In OBA Live zit directeur Parwin Mirrahimy.

Panelgesprek
Het Panelgesprek staat dit keer in het teken van persvrijheid en internet, en dan vooral het gebrek eraan in veel landen. Het web en internetjournalistiek leek hét antwoord op de perscensuur in dictatoriale regimes, maar de laatste paar jaar brengt het ook nieuwe bedreigingen met zich mee voor de persvrijheid.

Live muziek
Live muziek is er van de Pakistaanse zanger Chand Zia. Met een veelzijdig repertoire van eigen nummers en traditionele Pakistaanse liederen, en een stem als die van een nachtegaal zal Chand de liefde en de melancholie bezingen. OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud op de website van obalive.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.