Ingezonden persbericht


Een duidelijke boodschap voor Kopenhagen
Europeanen willen dat regeringen drastische maatregelen nemen tegen klimaatverandering

Europeanen hebben samen met mensen uit de rest van de wereld een duidelijke boodschap afgegeven: regeringen moeten maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan en in het bijzonder om de CO2-uitstoot te verminderen. Burgers uit heel Europa hebben persoonlijke boodschappen achtergelaten op de website www.fightclimatechange.eu als antwoord op de vraag: "Wat moeten regeringen doen om klimaatverandering tegen te gaan?" Op 5 december worden 27 van deze boodschappen overhandigd aan de EU-delegatie die de Europese Commissie zal vertegenwoordigen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die van 7 tot en met 18 december wordt gehouden in Kopenhagen.

De Belgische regisseur en presentator Nic Balthazar zal deze boodschappen in een trein, de "Climate Express", presenteren (www.traintocopenhagen.org). Deze trein vertrekt 5 december om 9.11 uur vanaf het Midi Station in Brussel naar Kopenhagen, met aan boord een vooraanstaande EU-delegatie en vertegenwoordigers van milieuorganisaties. Balthazar is bekend vanwege zijn inzet bij de strijd tegen klimaatverandering, met name door zijn werk voor de "The Big Ask"-campagne. Hij zegt: "De maatregelen die politici nu willen nemen, gaan niet ver genoeg. Kopenhagen is dé kans om het verschil te maken op het gebied van klimaatverandering. Mislukken is geen optie!"

De verklaring van Balthazar en van zeven andere prominente ambassadeurs van de campagne, zoals de Deense acteurs Mads Mikkelsen en Connie Nielsen, de Duitse actrice Christiane Paul en de voormalige Bulgaarse tennisspeelster Magdalena Maleeva, zullen op een in het oog springende wijze worden gepresenteerd in de trein. Hun boodschappen stemmen overeen met die van meer dan duizend andere Europeanen die een bericht op de website hebben achtergelaten. Naast het terugdringen van de CO2-uitstoot, waren enkele van de geopperde ideeën "het planten van meer bomen", "het stimuleren van hergebruik", "het terugdringen van de afhankelijkheid van olie en gas" en "het financieren van leveranciers van hernieuwbare energie". Er werd talloze malen een beroep gedaan op autofabrikanten om voertuigen te produceren die minder benzine verbruiken en voor minder uitstoot zorgen. Velen waren bezorgd dat toekomstige generaties niet dezelfde keuzes zullen hebben die wij nu hebben.

De Climate Express rijdt eenmalig en zal stoppen in Keulen, Hamburg en Kopenhagen. Het programma tijdens de reis omvat forumdiscussies, livemuziek en informele samenkomsten, evenals de ceremonie van het overhandigen van de klimaatboodschappen.

De campagne van de Europese Commissie is bedoeld om het belang van het nemen van individuele maatregelen voor het beschermen van het klimaat onder de aandacht te brengen en de druk op nationale regeringen te vergroten om vergaande maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te verminderen via een ambitieus verdrag in Kopenhagen. De doelstelling van de EU is de uitstoot van kooldioxide wereldwijd met 30 procent te verminderen, onder de voorwaarde dat andere partijen vergelijkbare verplichtingen aangaan.

Journalisten zijn welkom om mee te reizen met de trein.

Contact

Bezoek voor meer informatie:
www.fightclimatechange.eu of www.ec.europa.eu/climateaction