Ministerie van Financiën

Evenwichtiger verdeling vennootschapsbelasting

Nieuwsbericht | 05-12-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

Om een evenwichtiger verdeling in de vennootschapsbelasting (Vpb) te krijgen tussen meer nationaal en meer internationaal opererende ondernemingen, neemt staatssecretaris De Jager twee maatregelen: een aftrekbeperking voor overnameholdings en het beperken van het verrekenen van verliezen van buitenlandse filialen.

Om excessieve renteaftrek in de vpb te beperken, voert De Jager een aftrekbeperking voor overnameholdings in. Met dit gerichte instrument kunnen overnames worden voorkomen die zijn gefinancierd met schulden, waadoor de winsten in Nederland lange tijd verdampen. Bij de consultatie kwam nog een ander pijnpunt naar voren: bij buitenlandse filialen konden de verliezen in Nederland worden verrekend, maar de winsten kwamen vaak het buitenland ten goede. Hierdoor liep de Nederlandse schatkist geld mis. Om deze onevenwichtigheid op te heffen, wil De Jager ook de buitenlandse verliezen buiten de Nederlandse grondslag houden.

De voorstellen worden nader uitgewerkt in een wetsvoorstel dat naar verwachting in het voorjaar aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.