Ministerie van Economische Zaken

Merkbaar minder regeldruk bij asbestverwijdering

4 december 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk

Een nieuw asbestvolgsysteem moet leiden tot een veilige en verantwoorde verwijdering van asbest en merkbaar minder regeldruk in de asbestsector. Het gebruik van het nieuwe systeem biedt de sector een financieel voordeel van jaarlijks 1 miljoen euro.

Foto: Robert Goddyn - De ondertekenaars van het asbestconvenant met staatssecretaris Heemskerk

Aedes vereniging van woningcorporaties, de Arbeidsinspectie, het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM), de Stichting Certificatie Asbest (SCA) en de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB) tekenden vandaag in aanwezigheid van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) een samenwerkingsovereenkomst om het project formeel te starten. De ondertekenaars maken zich sterk voor een landelijke invoering per medio 2010.

Asbestvolgsysteem

De genoemde partijen hebben het Asbestvolgsysteem gezamenlijk ontwikkeld. Economische Zaken heeft de ontwikkeling gefaciliteerd door inzet van het programma Slim geregeld, goed verbonden (http://www.sggv.nl/). De definitieve implementatie volgt op een succesvolle pilotperiode. Woningcorporaties, asbestverwijderaars, inventariseringsbedrijven, laboratoria en gemeenten hebben aan de proef deelgenomen met meer dan 50 asbestverwijderingslocaties. De deelnemers zijn enthousiast over de resultaten en nemen het Asbestvolgsysteem nu dus in stapjes in gebruik. Het systeem is gebaseerd op een nieuwe werkwijze voor informatie-uitwisseling rond asbestverwijdering tussen alle betrokken partijen. In de periode tot medio 2010 zal een groeiend aantal woningcorporaties, bedrijven en gemeenten het Asbestvolgsysteem in gebruik nemen.

Administratieve lasten

De aanleiding om te komen tot een Asbestvolgsysteem was tweeledig: allereerst de hoge administratieve lasten rond asbestverwijdering en daarnaast de oneerlijke concurrentie door ongecertificeerde asbestverwijderaars. Verwijdering van asbest door ongecertificeerde bedrijven is bij gebruik van het nieuwe Asbestvolgsysteem straks niet meer mogelijk.

Het asbestproject is de eerste officieel afgeronde case van het programma SGGV van staatssecretaris Heemskerk. Meer projecten op het terrein van de horeca, goederenvervoer, etc zitten in de pijplijn. Doel van SGGV is met ICT op slimme wijze in ketens de regeldruk merkbaar te verminderen.

[Foto: Robert Goddyn - De ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst met staatssecretaris Heemskerk]


Noot voor de redactie (